6. helmikuuta 2008

kunnon kotiruokaa


Tammi- ja helmikuu ovat kai perinteisesti ruokavuoden "arkisinta" aikaa: juhlakauden jälkeen koittaa paluu arkeen ja reiluihin perusruokiin. Meidän suosikkeihimme on jo vuosia kuulunut jauheliha-perunalaatikko. Opiskeluaikaan sitä tuli tehtyä useamminkin, onhan se paitsi hyvää myös melkoisen edullista murkinaa. Kaikkein nopeinta arkiruokaa laatikko ei kyllä ole, mutta sitä kannattaakin tehdä kerralla iso satsi jolloin välttyy kokkaamasta joka ilta.

Teimme tätä pitkästä aikaa ja tällä kertaa keksimme mehevöittää sitä hieman pekonilla. Mmm...

Jauheliha-perunalaatikko
n. 6-8 annosta

n. 500-700 perunoita
2-3 isoa porkkanaa
500 g jauhelihaa
1 pkt filepekonia
1 sipuli

mustapippuria
tabascoa
suolaa
yrttejä

n. 1 ½ dl lihalientä

Suikaloi pekoni ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha pannulla pekonin ja sipulin kanssa. Mausta mielesi ja maustekaapin sisällön mukaan. Ihan kaikkia mausteita ei kannata tietysti samaan ruokaan työntää ;)

Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat. Tee lihaliemi kuutiosta. Kasaa laatikko: kerroksittain perunoita, porkkanoita ja liha-pekoniseosta. Kaada lopuksi lihaliemi päälle. Huom! lientä saa oikeasti olla aika vähän, sillä perunoista ja porkkanoista tulee yllättävän paljon nestettä. Muuten nestettä tulee helposti ihan liikaa.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa 45-60 min. Anna vetäytyä ennen kuin tarjoilet ketsupin, BBQ-kastikkeen tai miksei vaikkapa bantsupin kera. Reilua ja rehellistä arkiruokaa! On se vaan hyvää.

5 kommenttia:

Liina kirjoitti...

oi taivas.

oon niin pitkään yrittänyt etsiä hyvää jauheliha-perunalaatikon ohjetta, mutta löytänyt vain jauheliha-perunaSOSElaatikon ohjeita ja sehän nyt ei ole yhtään sama juttu.

kiitos!

oliivia kirjoitti...

Liina, ei todella olekaan!
Hyvä että sattui nyt löytymään ;)

Jams kirjoitti...

Jotain tämän suuntaista voisikin pyöräyttää lähiaikoina, näyttää nimittäin niin hyvältä. Voin kuvitella sinapinkin..

katriina kirjoitti...

Oi taivas, sanon minäkin ja niin sanoi perheenikin, kun tarjosin heille tätä tavallisenoloista, mutta taivaallisen makuista ruokaa. Huokailimme taas onnesta pöydän ympärillä.
Olin vahingossa printannut kaksi ohjetta ja niin huokailtiin vielä työkaverinikin perheessä aikuisten lasten kanssa.
Kiitos hyvästä ohjeesta! Yhtä hyvää on laatikko, jossa on hyvin maustettu jauheliha-kasvis-tomaattisörsseli alla ja perunamuusi päällä.

oliivia kirjoitti...

katriina, kiitos kommentista! On aina hauskaa kuulla jos joku on kokeillut reseptiä ja vieläpä tykännyt. Tämä laatikko on kyllä mysteerinen, se tuntuu aina etukäteen niin tylsältä ja arkiselta, mutta on aina NIIN hyvää...

Nuo "shepherd's pie"-tyyppiset kastike alla - muussi päällä -ruoat ovat kyllä myös herkkua. Kiitos muistutuksesta, voisimmekin kokkailla ensi viikolla jotain sen tyyppistä taas.