13. helmikuuta 2008

peruna on pyöreä, peruna on soikea...

Peruna on ruoka ihan oikea! Niinhän sitä eräänkin kerran on lapsena laulettu. Tähän pukkaa nyt perunapostausta toisensa perään, joten yhdistetäänpä parit perunat tähän yhteen ja samaan tarinaan. Viime syksynä vallan hullaannuimme valkosipuli-kermaperunoista monine variaatioineen (vuohenjuustolla, aurajuustolla jne.). Kermaperunoiden jokaviikkoinen syöminen tuppaisi näkymään piakkoin vatsanseudulla, joten olemme uskaltautuneet kokeilemaan kermattomiakin versioita. Ja kappas vaan kuinka nappaskaan, nehän olivat suorastaan hyviä! Valkosipuliperunat voi siis huoletta tehdä ilman kermaakin. Toiset herkkuperunat teimme vuohenjuustolla, rosmariinilla ja hunajalla höystettynä. Nam. Seuraavaksi taidamme kokeilla Limepippurin esittelemiä tunneliperunoita (kunhan saamme omenaporan hankittua).

Tällaisissa valkosipuliperunoiden tyyppisissä kokoonpanoissa pitää huomioida melko pitkä valmistus- ja kypsymisaika, joten kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kuin nälkä kolkuttaa ovella.

Valkosipuliperunat kermatta
2-4 annosta

4-6 perunaa
4 kynttä valkosipulia
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Kuori ja viipaloi perunat. Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa tai viipaloi nekin. Voitele vuoka, lado kerroksittain perunaa, ripottele kerroksen päälle valkosipulia ja lorauta oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä 225 -asteisessa uunissa n. 45 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä.

Vuohenjuustoperunat rosmariinilla ja hunajalla
2-4 annosta

edellisten lisäksi:
150 g vuohenjuustoa
rosmariinia
hunajaa

Tee kuten edellisessä reseptissä, mutta ripottele kerrosten väliin myös vuohenjuustoa murusina. Ripottele juuston päälle vielä rosmariinia ja lorauta hiukan hunajaa.

Perunat kehystävät oikein mukavasti monenkinlaista pihviä. Nam.


6 kommenttia:

Liina kirjoitti...

oooo tää on paras mesta :D

noista kuvistakin tuli lämmin ja hyvä mieli.
aion ehdottomasti kokeilla.

jauheliha-perunalaatikostakin tuli hyvää!

oliivia kirjoitti...

Kiitos Liina, kannustan kyllä kokeilemaan näitäkin perunoita. Ovat hyviä. Jopa niin hyviä että voisin syödä niitä ilman pihvejäkin ;)

Eriqou kirjoitti...

Perunat ovatkin ihan oikeasti hyviä. Mekin olemme viime aikoina useampaan kertaan tehneet vieläkin yksinkertaistetumpaa versiota. Eli perunat kuutioiksi ja pellille, valkosipulinkynsiä kokonaisena mukaan, sekoitetaan vähän öljyä perunoiden pintaan ja uuniin. Kypsät kokonaiset valkosipulinkynnet ovat niiiin ihania...

oliivia kirjoitti...

eriqou, kiitos vinkistä, valkosipuli kokonaisena uunissa paahdettuna on kyllä todella hyvää. Miten kauan kypsennätte kuutioita uunissa?

Irene kirjoitti...

Heip, ihana kun löytyi kermaton vaihtoehto valkosipuliperunoille, en olisi itse keksinytkään, mutta ostin heti ideanne. Linkkasin tänne, kuten sivulla näkyykin :). Nuo rosmariini-chevréperunat kuulostavat myös tosi hyviltä!

oliivia kirjoitti...

hauskaa irene että löysit maunmukaisen reseptin! kävinkin kurkkaamassa linkin takaa sivujasi, on siellä tullut kyllä aiemminkin vierailtua.