...tai vähintäänkin tähän asti maistelluista! Toisaalta, jos aineksiin lukeutuu ilmakuivattua kinkkua, aurinkokuivattuja tomaatteja ja tuoretta basilikaa, niin eikö lopputulos ole aika itsestään selvä ;) Tätä reseptiä kannattaa kokeilla, on erittäin herkullista kalaa!
Nyt kun nettiongelmista päästiin niin on pakko heti ensimmäisenä blogata tämä Jamien kalaruokaohje. Paitsi ohje, myös käyttämämme kalalaji pangasius oli meille uusi tuttavuus. Vaikkei se nyt tuoreelle kuhalle vedäkään vertoja, niin kaiken kaikkiaan voimme lämpimästi suositella moista eväkästä. Pangasiusta mainostetaan ruodottomana kalana, ja sitä se todella on, ainakin fileenä siis! Olemme nyt käyttäneet sitä jo useamman kerran, ja kertaakaan ei ruodon ruotoa ole hampaisiin eikä kurkkuun sattunut. Niin, ja hintakin pyörii jossain kympin kahta puolta, edullisimmillaan taisi olla jotain 8,90 € kilo. Se on kuhaan (28,90€ kilo) verrattuna jo halpaa.
Sivumennen sanoen täytyy vielä todeta että puolitoista viikkoa netittömyyttä tuntui ihan vielä sinällään hauskalta lomalta mutta tässä kolmen viikon paikkeilla alkoi jo vilttihatuttaa. Niin sitä on vaan meedian vanki, monenkin.
Tässä nyt sitten se resepti, on suoraan Jamien kirjasta Alastoman kokin onnenpäivät. Kalan piti alun perin olla merikrottia joka sekin on meille tuntematon suuruus. Tai paremminkin oli, kunnes pangasiusta kuukkeloidessani päätin tarkastaa merikrotinkin ja havaitsin että sitähän siellä kaupan tiskissä juuri viikkoa aiemmin möllötti, kokonaisena ja suu pelottavasti ammollaan! (Kiitämme taas K-kauppa Ylivetoa hyvistä kalavalikoimista, siellähän oppii joka kerran uusia kaloja tuntemaan).
Upea, paistettu merikrotti (tai pangasius tai muu vastaava)
2 annostaNyt kun nettiongelmista päästiin niin on pakko heti ensimmäisenä blogata tämä Jamien kalaruokaohje. Paitsi ohje, myös käyttämämme kalalaji pangasius oli meille uusi tuttavuus. Vaikkei se nyt tuoreelle kuhalle vedäkään vertoja, niin kaiken kaikkiaan voimme lämpimästi suositella moista eväkästä. Pangasiusta mainostetaan ruodottomana kalana, ja sitä se todella on, ainakin fileenä siis! Olemme nyt käyttäneet sitä jo useamman kerran, ja kertaakaan ei ruodon ruotoa ole hampaisiin eikä kurkkuun sattunut. Niin, ja hintakin pyörii jossain kympin kahta puolta, edullisimmillaan taisi olla jotain 8,90 € kilo. Se on kuhaan (28,90€ kilo) verrattuna jo halpaa.
Sivumennen sanoen täytyy vielä todeta että puolitoista viikkoa netittömyyttä tuntui ihan vielä sinällään hauskalta lomalta mutta tässä kolmen viikon paikkeilla alkoi jo vilttihatuttaa. Niin sitä on vaan meedian vanki, monenkin.
Tässä nyt sitten se resepti, on suoraan Jamien kirjasta Alastoman kokin onnenpäivät. Kalan piti alun perin olla merikrottia joka sekin on meille tuntematon suuruus. Tai paremminkin oli, kunnes pangasiusta kuukkeloidessani päätin tarkastaa merikrotinkin ja havaitsin että sitähän siellä kaupan tiskissä juuri viikkoa aiemmin möllötti, kokonaisena ja suu pelottavasti ammollaan! (Kiitämme taas K-kauppa Ylivetoa hyvistä kalavalikoimista, siellähän oppii joka kerran uusia kaloja tuntemaan).
Upea, paistettu merikrotti (tai pangasius tai muu vastaava)
½ purkki aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 suuri kourallinen tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
8 - 10 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
2 kalafilettä (merikrotti, pangasius, kuha, siika tms.) á 200 g
mustapippuria
(suolaa)
rucolaa
balsamicoa
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aja aurinkokuivatut tomaatit, basilika ja hiukan tomaattien öljyä tehosekoittimessa melko notkeaksi seokseksi. Näemmä sekaan voi lisätä balsamicoakin halutessaan. Jaa arkki leivinpaperia kahtia ja voitele molemmat palat oliiviöljyllä. Nosta 4 kinkkuviipaletta limittäin kummankin palan päälle. Lusikoi niille tomaatti-basilikaseos. Nosta kalafileet kinkkuviipaleiden reunan päälle. Mausta kalaa hiukan pippurilla, suolaa ei todennäköisesti tarvita sillä kinkku tuppaa olemaan melko suolaista jo itsessään. Kääri kinkut kalojen ympärille paperin avulla, ikään kuin rullaisit kääretorttua. Poista paperit ja nosta kalarullat öljyttyyn vuokaan. Paista uunissa 15-30 minuuttia.
Tarjoa kalan kanssa vaikkapa kunnon perunamuusia ja koristele rucolalla ja balsamicolla, jos oikein haluat hienostella.
Tässä ruoassa yhdistyy mainiosti ihania välimeren makuja, ja kuitenkaan ne eivät jyrää kalan omaa makua. Ihana ruoka, josta kaikki sitä maistaneet ovat tykänneet kovasti. Kokeilkaa. Ei ole ollenkaan niin hankalaa kuin miltä lopputulos näyttää :)
Tarjoa kalan kanssa vaikkapa kunnon perunamuusia ja koristele rucolalla ja balsamicolla, jos oikein haluat hienostella.
Tässä ruoassa yhdistyy mainiosti ihania välimeren makuja, ja kuitenkaan ne eivät jyrää kalan omaa makua. Ihana ruoka, josta kaikki sitä maistaneet ovat tykänneet kovasti. Kokeilkaa. Ei ole ollenkaan niin hankalaa kuin miltä lopputulos näyttää :)
17 kommenttia:
Löytyykö tuota pangasiusta ihan tavallisesta marketista? Olen niin kehno näiden kalojen kanssa...
sunnix, nykyään taitaa alkaa löytyä jo useista marketeistakin. Riippuu vähän paikkakunnasta ja marketista. Prismoissa ja Citymarketeissa ainakin on näyttänyt olevan. Pienemmissä marketeissa sitä löytyy pakastettuna.
:-P Tolla otsikolla ja teidän keittiöstä niin ei voi olla kuin pörfekshön. Listalle meni.
muulos, kiitoskiitos. Tätä kyllä kannattaa kokeilla! Ja pangasiusta kalana muutenkin, vaikka lähtökohtaisesti haluankin suosia suomalaisia tuoreita kaloja. Hinta on vaan useimmiten aika rajoittava tekijä...
hiukanko kuulostaa hyvältä ja fiiniltä. kokeiluun menee!
kiitos pangasius- vinkistä. yritettiin ostaa sitä tänään kaupasta kuhan "korvikkeeksi", mutta kun kauppias ei jaksanut hakea tuotetta "isosta pakastimesta", tarjosi hän kuhaa pangasiuksen hintaan :-O Naureskelleen tuumasimmekin, että sitten otamme 3 kiloa, mutta siihen kalakauppias ei enää taipunut ;) tällaista palvelua sai siis Espoon Lippulaivasta. hyvä palvelu pitää mainita aina kun sellaista saa, vai mitä?
hyppysellinen, onpa tosiaan hyvää palvelua, kyllä mullekin kelpaisi!
Mieluumminhan sitä söisi lähikaloja mutta niiden hinnat usein kyllä hirvittää. Toisaalta kyllä pangasius on oikeasti varmaan ruodottomin kala mitä ikinä olen syönyt!
juu, olen ihan samaa mieltä kaloista hintoineen kuin sinä.
paitsi että vinkkaamanne kala on edullista, on siinä sitten tosiaan (lapsiakin ajatellen) se ruodottomuus. kokeillaan jahka kaupasta löydetään.
¨nyt koetettiin pangasiuksella ja hyvää oli! kiersin simppelisti puolikkaan fileen ympärille yhden parmankinkun ja oli siis helppoakin!
hyppysellinen, niin minäkin olen monesti vielä entisestään helpottanut tätä reseptiä, ja hyvin toimii!
Tekisi mieli kokeilla tuota ruokaa särki- tai kiiskifileistä. Hyvä välimerellinen idea teillä.
On avain järkyttävän hyvä resepti eikä ole ainakaan pangasiuksen kanssa hinnalla pilattu! suosittelen kaikille!
Vaikka onkin jo vanha keskustelu, laitanpa silti tähän yhden huomion...Mielummin kannattaisi suosia lähellä tuotettua kalaa, vaikka se onkin kalliimpaa.
Pangasus tuodaan toiselta puolelta maapalloa, sitä kasvatetaan Vietnamissa, jossa kalankasvattamoissa on vielä parannettavaa ympäristön kannalta. Lisäksi joku voisi kysyä, mitä järkeä on lennättää kalaa toiselta puolelta maapalloa?
Lisätietoa aiheesta (ja kaloista yleensäkin) kannattaa lukea wwf:n kalaoppaasta (pangasius löytyy sivulta 10)
http://wwf.fi/mediabank/945.pdf
Pangasiusta tai ei, mutta tänään kokeillaan reseptiä siikafileillä!!
Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta.
Kala on Kalaa!
Hei, te jotka olette tehneet tätä ruokaa, mitä arvelette, voisiko toimia ahvenfileiden kanssa (pakastimessa paljon) tai jopa sein kanssa?
Tein tätä, ja kinkun takia ruoka oli mielestäni aivan liian suolaista. Kalaan en laittanut suolaa lainkaan.
ajattelin kokeilla tänään niinkin eksoottisen kalan kuin kirjolohen kanssa. en tiedä toimiiko, koska lohi on rasvaisempaa. mitenköhän tuo liha-kalayhdeistelmä...punainen liha ja punainen kala.? No siika olisi tietysti ollut parempi, mutta kallis
Lähetä kommentti