13. huhtikuuta 2008

nigellan ahvenet

Periaatteessa pidän kovastikin Nigellan resepteistä ja jossain määrin sarjoistakin. Hauskoja ideoita ja useimmiten herkullisen näköinen lopputulos. En tosin kuulu silmän vinkkaamisen ja viehkeän liikuskelun kohderyhmään, joten siitä syystä tv-versioiden katselu on usein jäänyt toisella silmällä vilkuiluksi. Kirja kuitenkin tuli ostettua kun sen halvalla sai, Syötävän hyvää siis. Reseptit ovat siinäkin hauskoja, mutta jostain syystä tuntuu niin työläältä alkaa niistä yhtään kokeilla. Miksiköhän? No, keittokirjoillakin on aikakautensa: välillä ne hautautuvat vuosiksi unholaan ja toisinaan kaikki ruoat tuntuvat tulevan samasta osoitteesta! Mutta itse asiaan, sain kuitenkin kokeilluksi tätä Syötävän hyvää kalaohjetta, innoittajana taisi toimia kyllä enemmänkin tuo lisuke kuin itse kala... Lopputulos oli kyllä mainio sekä kalassa että lisukkeessa. Lisäksi taisin tehdä vielä kalareseptin yhteydessä esiintynyttä egyptiläistä tomaattisalaattia. Siitä ei kuitenkaan tarttunut kuvaa kameraan, muistaakseni pääasiassa siksi että koneella majailee postaamistaan odottamassa erään toisen brittikokin hyvin samantyyppinen tomaattisalaatti. Kerromme sitten molemmista lisää toisella kertaa.

Tämä resepti on siis Nigella Lawsonin Syötävän hyvää -kirjasta, kyseessä on hammasahventa anjovis-timjamikastikkeessa sekä kikherneitä chilin, valkosipulin ja timjamin kera. Hammasahventa en edes tunnista, kai se joku kala lienee. Tämän korvikkeeksi ehdotettiin puna-ahventa tai isoja ahvenia. Puna-ahvenet taas yleensä tuodaan sen verran kaukaa että haisevat jo kaupan etuovelle asti, ja kotoinen ahven taas on hinnoissaan. Käytimme siis jo äskettäin hehkutettua pangasiusta, tosin pakasteesta sekin. Että se siitä tuoreesta lähiruoasta.

Kikhernelisukkeenkin kanssa poikettiin auratulta polulta aika lailla. En vaan saa millään aikaiseksi liottaa ja huuhdella ja keitellä mitään kuivattuja herneitä / papuja / linssejä tai muuta, joten oikaisin ja käytin kikherneitä purkista. Mistä syystä jouduin sitten hiukan säveltämään valmistuksessa.
Koska kalaosuus on tässä ohjeessa se lyhyemmän ajan vaativa, aloita herneistä. En esittele tässä yhteydessä pidemmän kaavan tapaa, mutta mainitsen lyhyesti että Nigella suosittelee liottamaan kuivia kikherneitä ainakin 24 h ja keittämään 1½ - 2 h. Keitinveteen laitetaan sipulia, timjamia ja oliiviöljyä mausteeksi.

Kikherneitä chilin, valkosipulin ja timjamin kera
n. 2 annosta

1 tlk kikherneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4-5 timjaminoksan lehdet
oliiviöljyä
suolaa
punaista chiliä (tuoretta tai kuivattua)

Aja sipuli, valkosipulinkynnet, chili ja timjami tehosekoittimessa tahnaksi. Tai sitten voit vain hienontaa kaikki ainekset. Laita reilu loraus öljyä kattilan pohjalle ja kuumenna. Laita chili-sipuliseos kattilaan ja mausta suolalla. Kuullota ja hauduta 5-10 minuuttia kunnes seos on pehmeää. Lisää kikherneet ja hauduta kannen alla kunnes kikherneet ovat kuumenneet ja pehmenneet. Lisää sekaan hiukan vettä jos tarvis. Lopuksi voit vielä valuttaa päälle vähän oliiviöljyä ja ripotella suolaa ja timjaminlehtiä.

Hammasahventa anjovis-timjamikastikkeessa
2 annosta


n. 400 - 500 g valkolihaista kalaa
1-2 anjovisfileetä (niin, käytimme ihan suomalaista anjovista joka ei kuitenkaan ole anjovista oikeasti)
1 valkosipulinkynsi murskattuna
parin timjaminoksan lehdet
1-2 rkl sherryä
voita

Lorauta pannulle öljyä, paista kalafileet . Nosta fileet lämmitetylle vadille ja peitä foliolla (tuskinpa meilläkään mitään vatia oikeasti lämmitettiin...). Kun kalat on paistettu, lisää pannulle hiukan oliiviöljyä sekä pikku aavistus anjovisten lientä. Lisää murskattu valkosipuli ja anjovisfileet. Sekoita puulastalla kunnes valkosipuli pehmenee ja anjovikset liukenevat öljyyn. Lisää sitten timjaminlehdet ja sherry. Anna seoksen poreilla pari minuuttia. Nosta pannu liedeltä ja vatkaa pallo- kierre tai muulla vatkaimelle joukkoon voinokare. Valuta kastike kalojen päälle ja koristele timjaminlehdillä.

5 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Nigella on minunkin makuun vähän turhan flirtti, mutta ennen kaikkea ärsyttää tapansa pyöriä patojen yllä hiukset auki. Se jos jokin on inhaa.

yours truly kirjoitti...

Resepti näytti herrrkulliselta, etenkin kun olen viimeaikoina kehittänyt riippuvuuden kikherneisiin, joihin törmäsitkin meillä käydessä ;).
Tästä postauksesta heräsi kuitenkin kysymys anjoviksista, mistä niitä oikeita saa, joita käytetään lähes joka toisessa pastareseptissä? Olen epätoivoissani jonkun kerran pessyt maustekastiketta anjovisfileistä, mutta tämä tuskin on aivan oikeaoppinen menetelmä...

oliivia kirjoitti...

jams, kyseisellä rouvalla on tosiaan useampia ärsyttäviä tapoja...

heips YT, noita kikherneitä voi myös käyttää vaikkapa LAMPAAN lisukkeena ;)
olisi muuten aika hyvää...
ja oikea anjovis, sitä saa kyllä metsästää. Jonkun kerran olen siihen törmännyt Citymarketien "herkkuhyllyllä", siis siinä kylmähyllyssä jossa on esim. täytettyjä oliiveja, parmankinkkua tms. tapastelupaloja. Ja edellisen kotikaupungin lähikaupassa Valintatalossa niitä oli myös. Sen kyllä tunnistaa hinnasta, pikku purkki maksaa jotain 6,50.
Raholalla
on muuten hyvää tarinaa aiheesta. En ehkä menisi kuitenkaan korvaamaan sardellia silakalla ihan vähässä kummassa!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Hmm, mä ihan lämpeen Nigellalle, lähes ylisensuelli olemus tuntuu minusta kuitenkin aidolta, ja se on se avainsana kun itse fiilistelen kokkeja. Kaikenlainen epäaitous saa karvat pystyyn. Mun on vaikea uskoa, että kukaan tekemällä tehtynä pystyisi olemaan noin imelä :-D Ehkä tässäkin tosin on aikansa tuote, kun nyt katselin yhtä vanhan Nigellan uusintaa, huokailu kävi enemmän korvaan kuin ennen.

Niin kukas on sun suosikki-tv-kokki, saapiko tiedustella? :-) Näitä affeneita (niin, mikä ihmeen hammaskala?!) ja kikkejä lienee kokeiltava myös, jos ensin silti sitä edellistä ohjetta. Pino kasvaa... :-P

oliivia kirjoitti...

ylimuuli, rentous on kyllä Nigellassakin ihailtavaa.

Jos saa valita kaikista tv-kokeista niin ykkösiä on kyllä Tina Nordström ja tietysti Jamie. Tina on jotenkin niin aito, ja sen ruotsin kieltä on ihana kuunnella. Reseptit on mutkattomia ja hyviä, ja tyyli samoin.