2. toukokuuta 2008

fish & chips tekee paluun

Näin vapun aikoina friteeraus onkin oikein sesongissaan, kuten muistakin blogikeittiöistä voi huomata. Totuuden torvena pitää kuitenkin toitottaa, että nämä tuli käristeltyä jo paaljon ennen sesonkia. Vappuna nautiskelimme muiden valmistamia ruokia, ja tapasimme Ylimuulin kirmailemassa vappulaitumilla! Oli hienoa tavata, ja lupasimmekin jo pyhästi osallistua seuraavaan ruokapolkkaustapaamiseen.

Siitähän ei pääse mihinkään, että fish&chips on parasta mitä brittikeittiöllä on maailmalle tarjota ;) Ajatelkaa nyt, ihanan rapea kuori ja sisällä herkullista kalaa; yhdistetään siihen vielä kunnon käristettyjä perunoita ja tartar-kastiketta ja vot! Unohtamatta tietenkään hernesosetta ja malt vinegaria eli mallasviinietikkaa!
Kuten arvata saattaa, Jamien ohjetta meillä on jo kokeiltu, vaikkakin se oli vähän perinteisimmästä poikkeava frittitaikina (olihan ohjekin Jamie's Italy:sta). Tällä kertaa ääneen pääsi toinen aito brittikokki, Hugh Fearnley-Whittingstall, jonka reseptit ovat huomattavasti vähemmän monimutkaista tavaraa kuin herran nimi. Reseptin löysin melkein vahingossa Channel4:n sivuilta. Kokonaisuus vaati vähän viitseliäisyyttä ja, kuten friteeraus aina, hiukan varovaisuutta, mutta on ehdottomasti sen arvoinen.

Beer battered fish
4 annosta

n. 200 g vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl ruokaöljyä
n. 2 ½ dl hyvää olutta (käytimme Karhua)
6-8 valkoista kalafilettä, esim. kuhaa tai pangasiusta

1-2 l öljyä friteeraamiseen

Siivilöi jauhot kulhoon, tai laita ne kulhoon ja sekoita vispilällä jotta paakut katoavat. Lisää öljy, ja vatkaa sitten vähitellen joukkoon olut, kunnes saat sopivan koostumuksen taikinaan. Sen pitäisi olla paksuhkon maalin oloista. Mausta suolalla ja pippurilla, vatkaa tasaiseksi ja anna tekeytyä noin puoli tuntia.
Kuumenna öljy (sitä saa olla n. 10 cm syvyydeltään) paksupohjaisessa kattilassa n. 160 asteeseen, tai kunnes leipäpalanen ruskistuu kullankeltaiseksi 2-3 minuutissa. Taputtele kalapalat kuiviksi talouspaperilla, kasta frittitaikinaan ja laske varovasti kattilaan. Isohkot kalafileet kannattaa kypsentää yksi kerrallaan. Kypsennä kaloja viitisen minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen. Nosta kalat talouspaperin päälle valuttamaan enimmät öljyt pois. Tarjoa heti tartar-kastikkeen (ohje alla) ja lohkoperunoiden tai "maalaisranskalaisten" eli kunnon chipsien kera.

Tartarkastike á la Hugh

2 isohkoa rkl majoneesia
1-2 keitettyä kananmunaa hienonnettuna
1 rkl persiljaa hienonnettuna (ei liian pieneksi silpuksi)
2-3 cocktail-kurkkua hienonnettuna
2 tl kapriksia, hienonnettuna
sitruunamehua
suolaa
pippuria
100 g vehnäjauhoa

Sekoita kaikki ainekset keskenään, mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla maun mukaan. Anna makujen tasaantua hetki ennen tarjoilua.

Ei tässä muuta voi sanoa kuin että Rule Britannia!
Kyllä käristetty ruoka on sitten hyvää. Jokohan sitä huomenna kokeilisi kanaa samaan tyyliin... nam. Pitää vain saada Parempi Puolisko ylipuhuttua.

9 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Olipa hauska tavata vihdoin! Ja sarvesta miestä, voista kilokeittiötä O_o Eli siis miitingissä tavataan. Ja ne juustot?!

Uppopaisto on TODELLA sesonkia juuri nyt, itte pistelin eilen kahessa padassa. Ja niin hyvää, etenkin se kala. Ihan vieraskelpoista upporuokaa. Kuten varmasti tämäkin. Mä oon syönyt elämäni aikana vain yhden kerran fish and chipsejä nyt viime Lontoon reissulla, enkä kyllä tykännyt. Mutta oon varma, että itse rukattuna toimis tuhannesti paremmin. Nomnomnomnom. Ja kaikki etikkainen on niin älyhyvää.

Oli ihan hyvät sapuskat siellä Saaressakin. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Heippa hei!
Onpahan herkun kuuloista, nam. En ole itse koskaan (niinpä!) uskaltanut kotona friteeraamaan, ja tuntuu tuo siihen tarvittavan öljyn määrä melko suurelta. Voiko sitä öljyä käyttää jotenkin uudelleen?
p.s. kiitos loistavasta blogista!

oliivia kirjoitti...

Muuli, oli tosiaan huippua tavata! Ja kyllä, ruoat oli Saaressa maittavat.

Kävinkin juuri ihastelemassa apinakeittiön puolella ihan ääneen noita sun viimeisimpiä upotuksia, siellähän oli uusi kalaresepti joka on selvästi kokeiltava! Ja se kana... aah. Ja pinkki dippi kuulosti just sopivalta kombolta kanalle.

Niin, ne juustot; laitellaan vaikka meiliä lähiaikoina ja yritellään synkata kalentereita ja paikkoja kohdilleen? Hauskat viikonloput mökillä!

Ano, kiitos, kiva kun jaksoit kommentoida. Friteeraus ei itse asiassa ole kovin pelottavaa, kannattaa vaan varata kannellinen paksupohjainen kattila, pitää liesituuletin pienellä tai pois päältä ja tarkkailla ettei öljy ala "savuta". Niin, ja vesi kannattaa pitää kaukana lähettyviltä. Kannattaa kyllä kokeilla, lisää mahtavia uppopaistovinkkejä löytyy myös täältä

Meri, Helsinki kirjoitti...

Ja Anolle vielä, että öljy siis kannattaakin säästää seuraavaa uppopaistokertaa varten, mieluiten niin että siivilöi epäpuhtaudet pois ja laittaa käyttökelpoisen osuuden vaikka isoon lasipurkkiin. Öljyähän ei sais myöskään kaataa suoraan viemäriin vaan se pitäisi imeyttää esim. paperiin ja heittää sitten roskiin.

Uskaltaudu ihmeessä uppopaistamaan, se on niin kovin hauskaa eikä vaikeaakaan, kun rauhakseen kokeilee! :-)

Oliivia, mökillä oli autuasta. <3 Ja kassellaan kalentereita jossain välissä, nyt onkin taas yllättävän buukattu kalenteri toukokuun viikonlopuille, mutta kuun vaihteessa taas hellittää... Nyt kun oon vielä kaupungissa koko kesän enkä leireillä, niin mahkuja on paljon. :-)

oliivia kirjoitti...

Muulos, kiitoksia täydennyksestä, mulla lienee ollut silmät vielä vappusikkurassa kun jäi tuo anon varsinainen kysymys vastaamatta.

Lisätäänpä vielä, että kattilasta riippuen litrallakin öljyä voi friteerata, tosin tarpeellinen "syvyys" pitää öljyn määrällä saavuttaa ettei friteerattavat juutu pohjaan kiinni.

Kesäviikonloputhan olisivat oivallisia juustomaistille!

Merituuli kirjoitti...

nyt pääsin tänne! kivaa tulla vierailulle vihdoin teidänkin keittiöönne. nyt alan tutustua paremmin...

oliivia kirjoitti...

hyppysellinen, kiva että pääsit perille, ja hauskaa jos löytyi jotain kokeiltavaa!
Vaihdoin sivupohjan takaisin peruspohjiin kun tuo edellinen tuntui tökkivän useammallakin kävijällä...

Merituuli kirjoitti...

sopiiko bloginne lisätä linkkilistaamme?

oliivia kirjoitti...

hyppysellinen, sopiihan se toki! Juuri ajattelin lisätä teidät omalle listalleni.