30. syyskuuta 2008

jamien kanssa kotona, suosittelemme

Suosituksia toisensa perään, mutta tästä ei malta olla hihkumatta heti kun sitä tuli tehtyä, on nimittäin mahtimaut salaatissa! Komeus käy pääruoastakin, sisältäähän se mm. avokaatoa, jonka energiapitoisuus on kohtuullisen korkea. Reseptuurin lähde on kukapa muukaan kuin Oliverin poika, tällä(kin) kertaa innoitus tuli Jamien kotona -kirjasta. Kun vielä anoppi viikonloppuvierailullaan lahjoitti oman maan porkkanoita, oli tätä päästävä kokeilemaan. Tässä salaatissa on työvaiheita useampia, joten kaikkein nopein se ei ole valmistaa. Ehdottomasti kuitenkin vaivan arvoinen!

Paahdetut porkkanat ja avocadoa salaatissa
4 annosta

500 g keskikokoisia erivärisiä porkkanoita
2 tl kokonaisia kuminansiemeniä
1-2 kuivattua chiliä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 valkosipulinkynttä, kuorittuina
4 oksaa tuoretta timjamia, lehdet riivittyinä (tai kuivattua vastaavasti)
oliiviöljyä
puna- tai valkoviinietikkaa
1 appelsiini halkaistuna
1 sitruuna halkaistuna
3 kypsää avocadoa
punaviinietikkaa
4 x 1cm viipale ciabattaa tai muuta hyvää leipää
2 kourallista hyviä salaatteja
(2 nippua krassia)
1,5 dl fraichea, kermaviiliä tms.
4 rkl paahdettuja siemeniä

Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Pese porkkanat huolellisesti, ja halkaise pituussuunnassa jos ne ovat isohkoja. Keitä porkkanoita suolavedessä noin 10 minuuttia, kunnes ovat melkein kypsiä.
Porkkanoiden kiehuessa sekoita mausteseos: murskaa (huhmaressa tai muuten) chilit, kumina, pippuri ja suola. Lisää valkosipuli ja timjami ja jatka nuijimista kunnes muodostuu tahna. Lorauta sekaan oliiviöljyä niin, että se peittää tahnan runsaasti, ja lorauta sekaan vielä vähän viinietikkaa. Kun porkkanat ovat juuri ja juuri kypsiä, siirrä ne vuokaan / pellille ja kaada päälle mausteseos. Laita appelsiinin ja sitruunan puolikkaat vuokaan porkkanoiden viereen, leikkauspinta alaspäin. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Meillä poistettiin lopuksi sitrukset kyydistä ja ajeltiin vielä grillivastuksilla 250 asteessa jotta saatiin hiukan paahteisempaa pintaa.
Kun paahtuminen on meneillään uunissa, puolita avocadot, poista kivet ja irrottele hedelmäliha varovasti. Leikkaa viipaleiksi ja laita isohkoon kulhoon. Kun porkkanat ovat saaneet tarpeekseen paahteesta, lisää ne avocadojen sekaan. Purista appelsiinin ja sitruunan mehut (varovasti, mieluiten pihtien avulla!) kulhoon, lisää saman verran oliiviöljyä ja pieni luraus punaviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Liruttele kastike porkkana-avocadokulhoon. Sekoittele varovasti jotta kastiketta tarttuu kaikkiin herkkuihin.
Paahda leipäviipaleet, revi palasiksi ja lisää kulhoon. Huuhtele ja kuivaa salaatit, revi kulhoon ja sekoita. Siirrä salaatti halutessasi laakealle vadille tai annoksiksi lautasille. Lusikoi päälle fraichea , ripottele paahdetut siemenet ja halutessasi vielä oliiviöljyä.

Aivan loistavat maut, ihanan mausteiset porkkanat ja avokadon ja porkkanoiden pehmeä rakenne jota leivän ja siementen rapsakkuus tukee mainiosti. Ja fraiche pyöristää kokonaisuuden sopivasti. Aah, kyllä salaatti voi olla hyvää.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kai se kirja on nyt hankkia, kun niin monet sitä hehkuttaa. On siis kai hintansa väärti. Ja hyviä salaattiohjeideoita kaipaa aina lounasevääksi.

oliivia kirjoitti...

Tuo Kotona-kirja on tosiaan mukava, siinä on vähän uudenlaista otetta ja erilaisia reseptejä kuin aiemmissa. Herkullisia tietenkin!
Tästäkin salaatista voisi varmaan jatkokehitellä jonkun nopsammin valmistuvan version... Itsellä ainakin tuppaa lounasevään valmistukseen varattu jäämään lyhyeksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Aivan todella lupaavan näköistä ja kuuloista salaattia! Tuo Jamie osaa kyllä asiansa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Pitää se kirja varmaan hankkia. Tähän asti olen vältellyt, kun muutenkin olen jo Jamien hurjaksi faniksi leimaantunut - tuo kun taitaa olla ainoa kokoelmasta puuttuva opus. Nelosen ohjelman myötä olen kuitenkin taas jäänyt koukkuun (eläköön tallentava digiboxi!) Tänäänkin listalla kurpitsakeittoa à la Jamie...

oliivia kirjoitti...

Henna, ja kaikki lupaamansa se lunastaakin!

eriqou, suosittelen kyllä kirjan hankkimaan. Minäkin jo luulin kyllästyneeni Jamieen kunnes tuo Jamien kotona- sarja tuli ekan kerran Neloselta ja minäkin jäin taas koukkuun. Kuten edellä jo totesin, tässä on taas vähän uudenlaista otetta. Ja seuraavakin kirja pitänee hankkia.

Katri kirjoitti...

vähän myöhässä olen nyt tämän kommenttini kanssa, mutta kun menin pelkästä reseptin lukemisesta niin sekaisin että oli pakko kommentoida. tätä salaattia teen huomenna, sattuu olemaan ylimääräisiä avocadojakin kotona. :)

mulla oli vähän sama juttu jamien kanssa, mutta aina siihen sitten kuitenkin palaa.. melkein ostin tuon samaisen kirjan, mutta löysinkin sitten jotain vielä hienompaa ja jamie jäi toistaiseksi kaupamn hyllylle.

ps. aloin vasta pitää itse kasvispainotteista ruokablogia, saako sinut linkittää?

oliivia kirjoitti...

Katri, kiitos kommenteista! Niitä saa mielellään jättää ihan miten vanhoihin postauksiin vain, kommentit on aina mukavia lukea. Toivottavasti salaatti maistui.
Saa toki linkittää, käynkin itse saman tien vakoilemassa sinulta kasvisreseptejä... niitä ei ole koskaan liikaa.