Vietimme eilen pienimuotoisia tupareita muutossa ansiokkaasti avustaneen ystäväperheen kanssa. Alkuun tarjoilimme kasviksia, suolakeksejä ja erilaisia dippejä. Kuvassa komeilevat vasemmalta oikealle: munakoisotahna (eräänlainen versio moutabbelista tai baba ghannoujista), keskellä kikhernetahna/hummus -versio sekä oikeassa laidassa guacamole. Kaikki helppoja ja nopeahkoja valmistaa, ja varsinkin kikhernetahna upposi lapsillekin. Lapset tosin vetelivät kasviksia tyytyväisenä ihan sellaisenaankin, maisteltuaan urheasti kaikkia kolmea tahnaa ;)
Guacamolesta on varmaan yhtä monta versiota kuin on kokkejakin. En käyttänyt mitään varsinaista ohjetta, vaan menin näppituntumalla. Tämä oli aika perustavaraa, pienellä lisäyksellä joka pyöristää makuja hiukan:
Guacamole
n. 3-4 dl valmista tahnaa
2 avocadoa (kypsiä)
1 pieni valkosipulinkynsi
limemehua, sanotaan nyt ½ limen mehu
½-1 pieni kuivattu chili
1 dl kevyttä creme fraichea
suolaa
(pippuria)
Halkaise avocadot, kaavi sisus lusikalla kulhoon. Puserra tai raasta joukkoon kuorittu valkosipulinkynsi. Lisää chili ja limemehu, soseuta vapaalla tyylillä (sauvasekoittimella tulee tasaisinta jälkeä). Lisää fraiche, mausta suolalla. Maistele ja lisää limemehua, pippuria ja / tai suolaa tarvittaessa. Tällä ohjeistuksella tulee miedohkosta keskivahvaan tulisuudeltaan, laita enemmän chiliä jos haluat tulisempaa. Nosta jääkaappiin tekeytymään.
Kikhernetahnan pohjaohje ja ajatus löytyi Jamien kirjasta Alastoman kokin paluu. Lisäsin kuitenkin hiukan tahinia, joten kai tästä eräänlainen hummus sitten tuli.
Kikhernetahna l. eräänlainen hummus
n. 3 dl valmista tahnaa
1 tlk kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
1 pieni kuivattu chilipalko
½- 1 tl tahinia
oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa
(pippuria)
(vettä)
Valuta kikherneet, kippaa kulhoon ja raasta / puserra perään valkosipulinkynsi. Murenna päälle chilipalko ja lisää tahini. Soseuta esim. sauvasekoittimella, lisää sitruunamehua ja oliiviöljyä. Mausta suolalla (ja pippurilla). Tahnasta meinasi tulla melkoisen jämäkkää, joten lisäsin ensin oliiviöljyä jonkin verran ja lopuksi hiukan vettä saadakseni sopivan pehmeän koostumuksen.
Munakoisotahnankin alkuinnoitus tuli samaisesta Jamien kirjasta, ja kun muistin Muulinkin kehuneen sitä useampaan otteeseen, niin pitihän sitä kokeilla. Minun babani muodostui koostumukseltaan aika löysäksi ja väriltään vähintäänkin hernekeittomaiseksi. Tämä johtunee siitä, etten enää valmistusvaiheessa lueskellut mitään oikeita (so. netti-) ohjeita, eikä Jamie ilmoittanut yhtään mitään munakoisojen nesteen käsittelystä. Joten vastaisen varalle, munakoisojen nesteitä EI kannata kaapia mukaan, vain lihat...
Munakoisotahna / baba ghannouj / mutabbal
n. 3 dl valmista tahnaa
2 keskikokoista munakoisoa (yht. n. 700 g raakana)
1 valkosipulinkynsi
sitruunamehua
1 rkl tahinia
basilikaa
pippuria
suolaa
Paahda munakoisoja kokonaisina 250-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, tarkoitus on että sisus pehmenee. Halkaise koisot pituussuuntaan, valuttele enimmät nesteet pois ja kaavi lihat talteen kulhoon. Raasta joukkoon valkosipulinkynsi ja lisää muut ainekset (lukuunottamatta basilikaa, jos käytät tuoretta). Soseuta, haarukalla saat krouvimpaa ja sauvasekoittimella tasaisempaa tahnaa. Lisää lopuksi basilika silputtuna. Jamie ehdotti tarjoilemaan tätä lämpimänä tai haaleana, mutta meillä tarjoiltiin kylmänä ja hyvää oli!
Herkullisia tököttejä kaikki kolme!
Pääruoaksi uunista kiskottiin pizzoja, Jamien pohjaohjeella tietenkin, ja pääsin VIHDOIN kokeilemaan Kulinaarimurulan mahtiohjetta punasipulihillokkeesta pizzassa. Todella hyvää pizzaa, katsokaa ohje täältä. Suosittelen kokeilemaan. Hillokkeen keittely saattaa tuntua vaivalloiselta, mutta on itseasiassa todella helppoa: ainekset vain kattilaan ja antaa porista hiljalleen. Tuo reseptissä mainittu määrä hilloketta riitti yhden ison pizzan päälle ("pellillinen").
Koska etukäteen aina arvioin otsa kurtussa huolestuneena ettei ruoka riitä, tein pizzan kaveriksi myös Paolan pastasalaattia, joka todella on maailman parasta pastasalaattia.
Jälkiruoaksi vielä mangokakkua, ja siinäpä sitä olikin jo syöty itsensä täyteen :)
Viime hetkellä järjen ääni palautui päähäni, enkä toteuttanut toista jälkiruokaideaa uunissa paahdetuista nektariineista / persikoista ja vaahtokarkeista. Senkin aika kyllä koittaa, ehkäpä kesällä kun nektariinit ovat sesongissaan...
Guacamolesta on varmaan yhtä monta versiota kuin on kokkejakin. En käyttänyt mitään varsinaista ohjetta, vaan menin näppituntumalla. Tämä oli aika perustavaraa, pienellä lisäyksellä joka pyöristää makuja hiukan:
Guacamole
n. 3-4 dl valmista tahnaa
2 avocadoa (kypsiä)
1 pieni valkosipulinkynsi
limemehua, sanotaan nyt ½ limen mehu
½-1 pieni kuivattu chili
1 dl kevyttä creme fraichea
suolaa
(pippuria)
Halkaise avocadot, kaavi sisus lusikalla kulhoon. Puserra tai raasta joukkoon kuorittu valkosipulinkynsi. Lisää chili ja limemehu, soseuta vapaalla tyylillä (sauvasekoittimella tulee tasaisinta jälkeä). Lisää fraiche, mausta suolalla. Maistele ja lisää limemehua, pippuria ja / tai suolaa tarvittaessa. Tällä ohjeistuksella tulee miedohkosta keskivahvaan tulisuudeltaan, laita enemmän chiliä jos haluat tulisempaa. Nosta jääkaappiin tekeytymään.
Kikhernetahnan pohjaohje ja ajatus löytyi Jamien kirjasta Alastoman kokin paluu. Lisäsin kuitenkin hiukan tahinia, joten kai tästä eräänlainen hummus sitten tuli.
Kikhernetahna l. eräänlainen hummus
n. 3 dl valmista tahnaa
1 tlk kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
1 pieni kuivattu chilipalko
½- 1 tl tahinia
oliiviöljyä
sitruunamehua
suolaa
(pippuria)
(vettä)
Valuta kikherneet, kippaa kulhoon ja raasta / puserra perään valkosipulinkynsi. Murenna päälle chilipalko ja lisää tahini. Soseuta esim. sauvasekoittimella, lisää sitruunamehua ja oliiviöljyä. Mausta suolalla (ja pippurilla). Tahnasta meinasi tulla melkoisen jämäkkää, joten lisäsin ensin oliiviöljyä jonkin verran ja lopuksi hiukan vettä saadakseni sopivan pehmeän koostumuksen.
Munakoisotahnankin alkuinnoitus tuli samaisesta Jamien kirjasta, ja kun muistin Muulinkin kehuneen sitä useampaan otteeseen, niin pitihän sitä kokeilla. Minun babani muodostui koostumukseltaan aika löysäksi ja väriltään vähintäänkin hernekeittomaiseksi. Tämä johtunee siitä, etten enää valmistusvaiheessa lueskellut mitään oikeita (so. netti-) ohjeita, eikä Jamie ilmoittanut yhtään mitään munakoisojen nesteen käsittelystä. Joten vastaisen varalle, munakoisojen nesteitä EI kannata kaapia mukaan, vain lihat...
Munakoisotahna / baba ghannouj / mutabbal
n. 3 dl valmista tahnaa
2 keskikokoista munakoisoa (yht. n. 700 g raakana)
1 valkosipulinkynsi
sitruunamehua
1 rkl tahinia
basilikaa
pippuria
suolaa
Paahda munakoisoja kokonaisina 250-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, tarkoitus on että sisus pehmenee. Halkaise koisot pituussuuntaan, valuttele enimmät nesteet pois ja kaavi lihat talteen kulhoon. Raasta joukkoon valkosipulinkynsi ja lisää muut ainekset (lukuunottamatta basilikaa, jos käytät tuoretta). Soseuta, haarukalla saat krouvimpaa ja sauvasekoittimella tasaisempaa tahnaa. Lisää lopuksi basilika silputtuna. Jamie ehdotti tarjoilemaan tätä lämpimänä tai haaleana, mutta meillä tarjoiltiin kylmänä ja hyvää oli!
Herkullisia tököttejä kaikki kolme!
Pääruoaksi uunista kiskottiin pizzoja, Jamien pohjaohjeella tietenkin, ja pääsin VIHDOIN kokeilemaan Kulinaarimurulan mahtiohjetta punasipulihillokkeesta pizzassa. Todella hyvää pizzaa, katsokaa ohje täältä. Suosittelen kokeilemaan. Hillokkeen keittely saattaa tuntua vaivalloiselta, mutta on itseasiassa todella helppoa: ainekset vain kattilaan ja antaa porista hiljalleen. Tuo reseptissä mainittu määrä hilloketta riitti yhden ison pizzan päälle ("pellillinen").
Koska etukäteen aina arvioin otsa kurtussa huolestuneena ettei ruoka riitä, tein pizzan kaveriksi myös Paolan pastasalaattia, joka todella on maailman parasta pastasalaattia.
Jälkiruoaksi vielä mangokakkua, ja siinäpä sitä olikin jo syöty itsensä täyteen :)
Viime hetkellä järjen ääni palautui päähäni, enkä toteuttanut toista jälkiruokaideaa uunissa paahdetuista nektariineista / persikoista ja vaahtokarkeista. Senkin aika kyllä koittaa, ehkäpä kesällä kun nektariinit ovat sesongissaan...
9 kommenttia:
Kuva on tosi hieno! :)
Joo, minäkin meinasin kehua kuvaa :) Ja tahnat tosiaan kannattaa tehdä itse: luin joskus Kannuvalimo-blogista, että valmisguacamolessa oli alle 1% avokadoa. Kummallista.
Kiitokset molemmille, kivaa kun pääsee välillä jo kohtuullisessa luonnonvalossakin kuvaamaan, tulee vähän parempia kuvia :)
kauniin väristä tuo guacamole, monesti mun tulee laitettua siihen liikaa ranskankermaa :) Sitten siitä tulee liiankin vaaleaa :)
kiitos Nelle, tuossa on kyllä tosiaan vähä vähältä lisättävä sitä fraichea, paitsi värin niin maunkin kannalta :)
onnea uuteen kotiin!
Kiitos Hyppis, ja tervetuloa takaisin nettiyhteyksien päähän! Innolla ollaan lueskeltu teidän ihania reissujuttuja!
Babasta tulee kyllä aina ... haasteellisen näköistä :) Minä muuten itkettäisin munakoisot aina. Lähtee nesteet hyvin.
Jussi, kiitos vinkistä! Pitää itkettää koisoja seuraavan kerran, jospa nesteet lähtisi paremmin pois.
Lähetä kommentti