9. toukokuuta 2009

pizzaa grillistä

Olihan tätä pakko päästä kokeilemaan: pizzan kypsentäminen grillissä. Ainakin Jauhantapaja on hommaa esitestannut ja toimivaksi todennut. Parista vasta saapuneesta grillausopuksestakin tuli ohjeita vakoiltua, mutta lopulta laiskuus iski ja päätimme yksinkertaisesti mennä tutuilla ohjeilla mutta kypsentää pizzat uunin sijaan grillissä. Nuo varsinaiset pizzan grillausohjeethan perustuvat sille, että lättyä lämmitetään ensin yhdeltä puolelta grillissä, sitten täytetään se paahdettu puoli ja tuodaan takaisin grilliin. Tässä vaiheessa kevättä tuo grillaus on kuitenkin enemmän ruoanvalmistusta grillissä kuin ulkona puuhailua, joten päädyimme yksinkertaisempaan ratkaisuun.

Pohjana käytettiin luotto-ohjetta, Jamien pizzapohjaa, josta kaulittiin kaksi isohkoa, noin uunipellin kokoista pizzaa. Kastike ja täytteet saivat kuitenkin uutta makua fenkolista.

tomaattikastike
kahteen pizzaan

oliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä, murskattuna
1 tl fenkolinsiemeniä, murskattuna
oreganoa
mustapippuria myllystä
chilirouhetta ripaus
merisuolaa myllystä
1-1½ tuubia tomaattipyrettä
loraus balsamicoa
liraus liquid smokea
½ tl hunajaa
hiukan vettä

Lämmitä oliiviöljyä kasarissa, heitä sinne valkosipulit, oregano ja fenkolinsiemenet. Kuullota hetki. Rouhaise sekaan mustapippuria ja suolaa sekä ripauta hiukan chiliä. Sekoittele vielä pikku hetki. Pursota kasariin tomaattipyre, lisää balsamicoa, liquid smokea sekä hunajaa. Sovita koostumus mieleiseksesi lisäämällä vettä. Hauduta miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia.

Täyte
1 pieni kesäkurpitsa
1 tuore fenkoli
ohuita viipaleita salamia / meetwurstia
oliiviöljyä
juustoraastetta

Pese kesäkurpitsa ja fenkoli, leikkaa fenkolista kanta irti. Halkaise fenkoli pituussuunnassa ja leikkaa poikittain ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin esim. juustohöylällä.

Repäise grillinkestävästä foliosta pizzapohjalle sopivan iso pala. Öljyä folio ja jauhota durumvehnäjauholla. Nosta kaulittu pizzapohja foliolle. Kasaa pizza levittämällä pohjalle ensin tomaattikastiketta, sen päälle juustoraaste, sitten kesäkurpitsat, fenkolit ja lopuksi salamiviipaleet päällimmäiseksi. Lorauta vielä hiukkasen öljyä kesäkurpitsaviipaleille.


Esilämmitä grilli kuumaksi, pudota sitten lämpötila noin puoliväliin (n. 225 celsiusastetta). Käyttäen apuna uunipeltiä, luiskauta pizza folioineen grilliritilälle. Sulje kansi ja grillaa noin 8-15 minuuttia, kunnes pohja on saanut väriä ja juustokin kuplahtelee. Huom! juusto ei saa grillissä samalla tapaa väriä kuin uunissa, joten tarkkaile pizzan valmistumista lähinnä pohjan kypsyysasteen perusteella.
Ja ei kun nauttimaan!
Pizzasta tuli kyllä vieläkin parempaa grillissä tehtynä: pohja oli ihanan rapsakka, mutta kuitenkin sopivan pehmeä ja mukavalla tavalla sitkas. Tätä tulee tehtyä toistekin, ja mielessä pyörivät jo monet uudet grillausideat: esimerkiksi naan-leivän kuvittelisin onnistuvan grillissä mainiosti.

13 kommenttia:

Dea kirjoitti...

Tämä grillipizza pitää meilläkin laittaa kokeiluun, vaikkakin seuraavan kerran pizzaa väännetään leivinuunissa; pitkään olen moisesta haaveillut ja Herra Hobitin vanhemilla leivinuuni on, joten toivottavasti pääsemme pian tuumasta toimeen. Hyvän näköistä pizzaa syntyi grillissäkin!

Hanna Takala kirjoitti...

Taas nyppii, ettei ole millään muotoa mahdollisuutta grillata.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Joo kiitti nälkä senkun paisuu! :-D Ja arvaa, teki tänään ihan kamalasti mieli LIHAA ja nyt tuo LIhansyöjä paistaa paraikaa tuolla meille MOLEMMILLE naudan sisäfilepihviä. MIKÄ MUSSON VIALLA?!?! :-D

Eikun siis anteeksi kun en ole hetkeen hummaillut huudeilla, olis hauska nähdä ihan for real!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Sitä paitsi vielä on se joku sun haastekin vastaamatta, mikähän se teidän ruoka oli kun mun piti valmistaa kasvis- (papu?) versio :-)

oliivia kirjoitti...

Dea, leivinuunissa tulee taatusti autenttisen oloista pizzaa...

Jams, soo-rii :) Ite pitää nyt nauttia niiden parin vuoden edestä kun on jäänyt paitsi ;)

Muuli, ihana kun oot taas maisemissa! Sisukkahan on melkein kasvista, niin sutjakasti se oikein valmistettuna sujahtaa suun kautta vatsaan. Just muuten tässä ihmettelin tätä plokiteletapiaa: äskettäin hehkuttelit keittotyyppisiä smootheja, kun olin samana päivänä itte tehnyt ekaa kertaa gazpachoa (joka oli muuten aikas maittavaa).
Piti ihan miettiä sitä haastetta, taisi olla tämä Jamien pata jota yllytin tekemään ilman lihaa. IRL osastoon: laitan meiliä.

Merituuli kirjoitti...

mekin kokeiltiin pizzaa viime kesänä grillissä. Pastis teki hiukka pienempiä lättyjä ja paistoi ne ilman foliota. oli kyllä hyvää!

Tuo fenkoli on kokeilemisenarvoinen juttu, kiitos vinkistä!

ylimuulin tavoin, tapaaminen ois kivaa!

oliivia kirjoitti...

Hyppis, kiva kun ootte taas takaisin! Muistelinkin että jauhajien lisäksi joku muukin oli jo pizzaa grillannut...

ja joo, olis kiva nähdä!

Tusla kirjoitti...

Mitäs sitten tehdään, jos grillissä ei ole kantta? Onnistuukohan ollenkaan? Houkuttaisi kokeilla mutta kansi puuttuu...

oliivia kirjoitti...

Tusla, hmm... ilman kantta voi olla vähän haastavaa noiden täytteiden (varsinkin juuston) kannalta. Ehkä jos kokeilee vähän pienempiä pizzoja ja helposti sulavaa juustolaatua?

Sisustuskärpänen kirjoitti...

Minä en koskaan pörräile ruokablogeilla, kun en ole kovinkaan innokas kokki.. mutta tämä sun blogin nimi oli niin loistava ja hauska, että saatanpa piipahtaa uudestaankin!! ;) (ja pizza näyttää tosi hyvälle, nam)

oliivia kirjoitti...

Heippa kärpänen,
kiva että nimi sai käymään -pörräile ihan niin usein tai harvoin kun viihdyt!
Blogin nimi pohjautuu isäni tapaan kertoa onnistuneista resepteistä lausahtamalla "otetaan ensin puoli kiloa voita...". Ajatus lienee alun perin vanhoista keittokirjoista, joissa moni resepti alkaakin tyyliin "otetaan ensin puoli kiloa voita ja kohtuullisen kokoinen kasari".

Noora kirjoitti...

Jumpe, mitä herkkupizzaa!

oliivia kirjoitti...

Noora, tämä oli kyllä herkkua!