10. helmikuuta 2007

Laiskan päivän pikaruokaa; fajitas

Joskus ei vain jaksa keskittyä pitkälliseen ruoanlaittoon ja/ tai tekee mieli pikaruokaherkkuja. Aina ei kuitenkaan Mäkkärin hampurilainen maistu (itse asiassa aika harvoin se maistuu). Meillä fajitas toimii usein arkisen illan pikaruokana. Tässä versiossa on tilpehöörien lisäksi kanaa, jolloin ruoka on ehkä teoreettisesti hiukan kevyempää kuin lihaversiona. Naudan paistijauhelihassa ei tosin siinäkään ole kovin paljoa rasvaa, mikäli sitä haluaa vältellä.


Yllä olevassa kuvassa lätty odottaa kääräisemistään paketiksi.
Fajitas, kuten kaikki tortillaperustaiset meksikolaiset tai TexMex-ruoat, on loputtomiin muunneltavissa. Tarvitaan jonkinlaisia tortillalettuja, jotain kastiketta tai kastikkeita, sekä erilaisia lisukkeita; yleisimmin ainakin sipulia, juustoa, salaattia ja ehkä tomaattia tai paprikaa. Kaupasta saa valmiina monenlaisia tortillalettuja sekä kastikkeita, jolloin ainoa työ on pilkkoa lisukkeet ja kypsentää liha, jos sitä käyttää. Valmiista guacamoleista olemme maistelleet yleisimpiä merkkejä, ja ehdoton suosikkimme on tämä SantaMarian versio. Se on ehkä hiukan pehmeämpää kuin muut meillä maistellut valmisguacamolet.

Maukkaat kastikkeet voi kyllä tehdä itsekin: tomaattipyreestä, vedestä ja erilaisista mausteista (tabasco, cayenne, chilirouhe, juustokumina, suola ja sokeri) syntyy nopeasti ja edullisesti oma tulinen tomaattikastike. Guacamole ei sekään ole vaikeaa valmistaa, helppo ja nopea ohje löytyy vaikkapa täältä. Tuota ohjetta vähän muunneltuna on kokeiltu, ja hyvää tuli.
Ehkä astetta originaalimpi versio on esimerkiksi täällä.

Meillä tehtiin tällä kertaa näin:

Kanafajitas

2 hengelle

300 g kanan filesuikaleita naturel
kuivattuja yrttejä
tabascoa
suolaa
pippuria

salaattia silputtuna
tomaattia kuutioina
punasipuli-valkosipulisilppua
parmesania
oliiveja
guacamolea

tortillalettuja

Näin se menee:
Paista kanasuikaleet pannulla ja mausta. Kuutioi ja silppua tykötarpeet, laita tarjolle pikku kulhoihin. Jos käyttää juustona parmesania, se kannattaa kattaa kokonaisena palana raastimen kanssa pöytään, koska valmis raaste kuivahtaa nopeasti.

Lämmitä tortillat joko kerralla uunissa folion sisällä tai sitten jokainen lämmittää omansa mikrossa (näin meillä yleensä arkena tapahtuu). Kokoa tortillaletun päälle vapaalla tyylillä haluamiasi lisukkeita, kääräise kokoon ja ääntä kohti vaan. Helppoa kuin heinänteko! Ruokailu käsin voi olla jossain määrin sottaista, joten kannattaa varata joko servetit tai ihan talouspaperipalat jokaiselle ruokailijalle.

Kokeilimme tällä kertaa maissitortillalettuja, aiemmin meillä on ollut ihan vehnälettuja. Maissitortillat olivat kyllä meidän makuumme huomattavasti parempia, ja koostumukseltaan myös vähän jämäkämpiä.

Tämä ruoka tuntuu usein kaipaavan ruokajuomaksi olutta. Olemme kerran kokeilleet myös puolikuivaa valkoviiniä, mutta se ei ollut mitenkään erityinen makuelämys.
Vesi sopii myös oikein hyvin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei :)

Kiva blogi teillä ja se saanee luvan päätyä oman blogini linkkeihin?
Kiva, että löytyy muitakin itäsuomalaisia kokkibloggaajia! Oletteko mistä päin? Miun keittokomero sijaitsee Joensuussa :)
Onneksi nuo tappopakkasetkin ovat jo lauhtumaan päin ja pääsee pian uloskin. Tämä -15 tuntuu -35 rinnalla jo aivan bikinikeliltä!