5. helmikuuta 2007

värikästä viikon alkua tomaattikeiton myötä!


Keitot kuuluvat jollain tapaa syksyyn ja talveen. Tämä tomaattikeitto tosin maistuu kesälläkin, vaikkapa alkukeittona. Näin talvella sen raikas mausteisuus lämmittää mukavasti (näillä pakkasilla sitä tarvitaankin!). Arkeenkin se sopii helppona ja nopeana ruokana.

Tutustutaanpa tarkemmin:
(ohje on jälleen Mainio.netistä, näyttää olevan Apu-lehden ohjeita taas)

Sakea tomaattikeitto

2 hengelle pääruoaksi

Ainekset:

1 sipuli
2–4 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
puolikas juuriselleri (tai jotain muuta juuresta)
1 Rosamunda-peruna
1 hapahko omena (Granny Smith)
1 tölkki tomaattimurskaa
0,5 l vettä
kanaliemikuutio
(suolaa)
mustapippuria tai sitruunapippuria
1 rkl ruokosokeria (tai hunajaa)
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
2 rkl chiliketsuppia
1 dl ranskankermaa
Pinnalle:
1 dl ranskankermaa
1 rkl pestoa

Näin se käy:

Silppua sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää joukkoon tomaattimurska, kuoritut ja lohkotut, juurekset, omenat, vesi liemikuutio ja mausteet. Keitä puolisen tuntia, kunnes juurekset ovat täysin kypsiä. Soseuta ainekset. Kuumenna keitto. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon hapankerma.

Mausta keitto pöydässä lusikallisella pestolla maustettua ranskankermaa.

Sosekeittojahan voi tehdä tunteella ja italialaisittain; otetaan mitä kaapista sattuu löytymään ja sävelletään sitten matkalla. Meillä ei liene koskaan valmistettu tätä keittoa täysin ohjeen mukaan... Omena ja sokeri tai hunaja (tomaatin lisäksi tietysti) kannattaa kuitenkin pitää listassa mukana, sekä chili jossakin muodossa. Ne tekevät tästä versiosta omanlaisensa. Ranskankermaa ei välttämättä tarvitse keittoon laittaa kuin silmäksi päälle sitten pöydässä. Meillä keitto on myös maittanut ilman tuota pestoakin, kun sitä ei aina jaksa väkertää (eikä jääkaapistakaan aina löydy valmista purkkia ;)).

Kaveriksi voi tarjota vielä jotain hyvää tuoretta leipää, vaikkapa tuota Jamien parasta valkosipulileipää. Kannattaa kokeilla, se on TODELLA hyvää!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oli kyllä kokeilemisen arvoinen juttu tuo valkosipulileipä! Kiitos vinkistä :) Ostin jo lisää yrttejä, että voin tehdä sitä uudestaan tällä viikolla.

Tämä teidän keitto vaikuttaa juuri sellaiselta, että kokeilen sitä ensi lauantaina. On varmasti aika ruokaisa, kun on perunaakin...

oliivia kirjoitti...

Keitto on tosiaan ihan ruokaisa, varsinkin jos siihen laittaa tuota fraichea jo lämmitysvaiheessa. Ja valkosipulileipää kaveriksi niin menee kyllä ateriana!

Keitonhan voi ajella haluamaansa soseutusasteeseen, tuossa meillä jäi viimeksi muutamia pikku sattumiakin joukkoon.

Jenni kirjoitti...

Hei Olivia,

Tehän olette olleet mukavan tuotteliaita, täällähän on vaikka mitä uutta taas. Heh, tämä keitto pitää testata! Meillä on jo listalla "oranssi ja vihreä keitto", punainen puuttuu...2 viikkoa on hiilihydraatit pannassa Jonin painikisojen takia, mutta heti kun siitä toivutaan. Viikonalkuja teille!
- Jenni liemessä

oliivia kirjoitti...

Moikka Jenni,
kävinkin jo eilen kurkkimassa teidän hiilariköyhää ruokavaliota... Itekin pitäisi joskus kokeilla vähän aikaa, katsoa mitä tapahtuu! Tosin ollaan me kyllä yritetty tietoisesti vähentää huonot hiilarit kokonaan minimiin täällä voivoi -keittiössä.
Pastasta kokonaan luopuminen vaan tuntuisi jotenkin hurjalta... mutta ehkä se kaksi viikkoa voisi mennä hyvinkin. Pitää seurailla nyt teidän sivuja niin saa ideoita ja hyviä ohjeita!

Tsemppiä kisoihin (ja karppausruokailuun...)!
Ja oikein hyvää alkanutta viikkoa teillekin :)