6. maaliskuuta 2007

Kevyttä yrttikalaa kuhasta


Sunnuntaina meillä syötiin viikon kala-annos. Pitäisi kyllä vähän terästäytyä ja yrittää syödä kalaa parikin kertaa viikossa. Tämä on taas Jamien reseptejä, taitaa olla Alaston kokki -kirjasta. Niin yksinkertaiset ainekset mutta AH miten hyvää! Kannattaa suosia mahdollisimman tuoreita kalafileitä... Me käytimme kuhaa. Ruoka valmistuu noin 25 minuutissa (muusin keitto on pisin vaihe kokonaisuudessa!)

Kuhaa yrtti-sitruunamausteilla
2 annosta

2 isohkoa kuhafilettä (tai muuta valkolihaista kalaa)
kourallinen tuoretta oreganoa (tai reilu tupsaus kuivattua: meillä toimi ihan hyvin kuivattu!)
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi
2 tl sitruunamehua
1 tl suolaa
mustapippuria

Sekoita (tai jauha morttelissa) valkosipuli, oregano ja suola tahnaksi. Lisää oliiviöljyä ja sitruunamehua, mausta mustapippurilla. Levitä seos fileille (molemmin puolin), huom. kalan ei ole tarkoitus uida tahnassa, ohut kerros riittää. Paista fileitä kuuman uunin (meillä n. 275 astetta) ylätasolla 7 minuuttia. Tarjoa oliivi- tai yrttimuusin kanssa.

Yrttinen perunamuusi
n. 3 annosta

3 isohkoa Rosamunda -perunaa
persiljaa
rucolaa
suolaa
oliiviöljyä
perunoiden keitinlientä
parmesania raasteena

Kuori ja pilko perunat, keitä noin 10-15 minuuttia kunnes ovat pehmeitä. Survo perunat muusiksi, lisää yrtit silputtuna, mausta suolalla. Loraus oliiviöljyä sekaan, ja tarvittaessa perunoiden keitinlientä sopivan notkeuden saavuttamiseksi. Raasta parmesania sekaan, sekoita. Anna lämmitä hellan jälkilämmöllä, jotta maut tasoittuvat.

Vinkki: muusin lopusta tulee hyvä peruna-yrttivelli seuraavalle päivälle vaikka lounaaksi.

Tuo kala on vieraillut pöydässämme jo aiemminkin, ja täytyy sanoa että aina se yllättää yhtä positiivisesti: kala on mehukasta ja maukasta, mutta mausteet eivät peitä kalan makua vaan tukevat sitä mukavasti. Ehkä juuri tuollaisen ohuen fileen paistaminen kuumassa uunissa on se salaisuus: kala jää ihanan meheväksi ja mureaksi eikä kuiva.
Tämäkin ruoka on helppo, nopea ja herkullinen!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin aiemmin täällä postattua tuunattua kaalilaatikkoa, olipa hyvää! Itselle ei tullut mieleenkään maustaa perinneruokaa intiaan päin mutta onneksi on nämä ruokablogit, joista saa oivia ideoita.

Kalaruokien kokeileminen on hieman hiljaista, kun on tuo kala-allergia... Harmi. Ehkä tuota yrttitahnaa voisi kokeilla kanallekin, paistoaikaa tietty pitäisi hieman säädellä.

oliivia kirjoitti...

Täytyy sanoa, että ilman Jennin esimerkkiä ei meilläkään olisi älytty kaalilaatikkoa tuohon malliin tuunata! Onneksi kokeiltiin, on se sen verran hyvää.

Tämä yrttitahna toimii varmasti myös kanan kanssa, kesällä olemme samantyyppisessä liemessä marinoineet kanan ohuita filepihvejä ja sitten grillanneet. Tulee kyllä maukasta kanaa! Nuo ohuet broilerinfilepihvit (esim. Atria) on siitä hyviä, että paistuvat melko rivakasti, jolloin grillailu ja pannulla paistaminenkin ovat vähän helpompaa puuhaa polttamatta pintaa karrelle.

Jenni kirjoitti...

Oi kun kuulostaa herkulliselta tuo kala, nam. pitäisikin tosiaan lisätä kalansyöntiä rutkastikin, meillä kun se tuppaa jäämään tonnari/sei-linjalle, lähinnä budjettiongelmien vuoksi..

Ja se kaalilaatikko, se on mainio tuttavuus. Alunperin ohje taitaa olla jostain karppaajien sivuilta, muuntelin sitä hieman meidän suuhun sopivammaksi ja avot! :D

oliivia kirjoitti...

Meilläkin sei ja lohi hallitsivat pitkään kalaosastoa (tonnikala on vähän haastava ruoka-aines meille). Eikä vähiten siitä syystä, että kauppojen tiskeiltä on joskus aika vaikea saada muuta tuoretta kalaa kuin lohta...
Puolenkilon keittiömme muutettua äskettäin tilansa hiukkasen lähemmäksi kauppahalli/torikoju -tyyppisiä ruokamyymälöitä olemme intoutuneet kaikenlaisesta tuoreesta kalasta. Kieltämättä ei ihan edullisimmasta päästä, mutta monesti kuitenkin sentään halvempaa kuin pihviliha! (Nämä kuhafileet esim. 16,90 / kg)

Opiskeluajoilta on jäänyt resepteihin varsin mainio seiresepti, pitääkin laittaa se valmistuslistalle piakkoin. Seissähän ei ole mitään muuta vikaa kuin sen lievä mauttomuus sellaisenaan.