23. huhtikuuta 2007

melkein fish & chips

Tämä versio fish & chipsistä on pikkuisen sitä originaalia terveellisempi. Perunat ovat kuorellisia lohkoja uunissa kypsennettyinä, ja kalakin paistetaan pannulla leivitettynä, ei frittitaikinalla ja upporasvassa kypsentäen. Tosin täytyy myöntää että leivitykseen makua tuomassa on myös hiukan tuoretta parmesania... Tämäntyyppiset reseptit ovat herkullinen ja nopeahko tapa valmistaa valkolihaista kalaa. Tällä kertaa homma onnistui yli odotusten ja paremmin kuin kertaakaan aiemmin; kalasta tuli ihanan rapeakuorista ja maukasta, sekä sisältä mehevää.

Kalapihvit kahdella kastikkeella
2 annosta

n. 400 g kalaa nahattomana fileenä (meillä oli ahvenia), pakastekalakin käy
1 dl vehnäjauhoja
pippuria
suolaa
2 kananmunaa
1 ½ dl korppujauhoja (joko valmiita tai tee itse vaikka hapankorpuista tai kuivahtaneesta leivästä)
parmesania raasteena

paistamiseen öljyä ja voita

Lohkoperunat
3 annosta

4 perunaa
loraus oliiviöljyä
1 tl rosmariinia
mustapippuria
suolaa

Kastikkeet

vihreä kastike:
2 rkl ruokajugurttia
1 rkl pestoa

Oranssi kastike:
2 rkl ruokajugurttia
1 rkl ajvar-relishiä (paprikarelishi)
pari tippaa tabascoa
suolaa

Sekoita ensin kastikkeet ja laita jääkaappiin maustumaan.

Ota esiin kolme isohkoa lautasta. Laita yhdelle vehnäjauhot, mausta suolalla ja pippurila. Riko toiseen kananmunat, vatkaa rakenne rikki. Kolmannelle kaada korppujauho, raasta sekaan tuoretta parmesania. Pyörittele kalafileet (sulatetut) ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten kananmunaan ja lopuksi korppujauho-juustoseokseen. Nosta leivitetyt fileet kuivahtamaan hetkeksi esim. leivinpaperin päälle.

Pese perunat ja leikkaa lohkoiksi. Taputtele lohkot kuiviksi talouspaperilla ja nosta kulhoon. Kaada päälle oliiviöljyä ja mausta rosmariinilla, pippurilla ja suolalla. Hölskyttele lohkoja kulhossa jotta mausteet ja öljy peittävät ne kunnolla. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita perunat pellille yhdeksi kerrokseksi ja tyrkkää uuniin. Valmista pitäisi tulla n. 25 minuutissa.

Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja voita (vinkkinä voi sanoa että tässä rasvaa kannattaa olla melko reilusti). Tällä kertaa saimme itse parhaan tuloksen kun kuumensimme rasvaa ensin reilusti kuutosella, ja kun voi oli sulanut, laskimme lämpötilan neloselle. Nosta fileet pannulle, paista (hiukan fileen paksuudesta riippuen) miedolla lämmöllä n. 3 minuuttia, käännä varovasti ja paista toiset n. 3 minuuttia toiselta puolelta. Tarjoile kullanruskeat kalaherkut lohkoperunoiden ja kastikkeen kera. Herkkua!

Tässä ruoassa onnistui kyllä kaikki nappiin. Kala oli, kuten jo tuli mainittua, täydellistä, ja kastikkeet maukkaita. Tuo ajvar-relissi oli meille uusi tuttavuus. Meillä on mietoa versiota, joka maistuu paahdetulta paprikalta (mikä lienee juuri sen tarkoituskin). Todella hyvää sellaisenaankin, ja partaäijään sotkettuna ja hiukan tulistettuna herkullista!

2 kommenttia:

Mia kirjoitti...

Nam! Tuo kala on TODELLA syötävän näköinen.

Mulla on jo jonkin aikaa ollut merkattuna ihan oikea fish & chips resepti (tarttarikastikkeen kanssa!) - olisi varmaan esmes vapunaikoihin sopiva syötävä, ihan vain niin että saa kaikki vuoden uppopaistot samalle viikolle...

Meillekin ajvar relish on tullut vastikään tutuksi. Sopii kalan kanssa erinomaisesti, kuten myös minkä tahansa uunijuureksen kyytipojaksi.

oliivia kirjoitti...

Kiitos, kala oli kyllä parasta mitä itse olemme koskaan tehneet.

Laitahan fish&chips -resepti tekoon ja postaa sitten, niin meilläkin päästään kokeilemaan! Olen heikkona fish&chipsiin, aina kun käydään sielläpäin mistä aitoja saa, söisin melkein pelkästään niitä... ja hernepyree, nam! Perunatkin syön mielellään viinietikan kera. aah... *kuolaa*

Tuo ajvar relish oli tosiaan mukava uusi tuttavuus, ihanan paprikainen ja mehukas maku!