19. kesäkuuta 2007

tissuttelua yöttömässä yössä: ei pöllömpää pönttöviiniä

Tarkkasilmäisimmät lienevätkin jo huomanneet että Puolen kilon keittiössä on bloggaustahti hiukan hiljentynyt. Kesän myötä ulkona oleilua vaativat harrastukset ei kun lisääntyvät ja grillausmahdollisuuksien edelleen puuttuessa ruokaa tulee laiteltua jopa hiukan harvakseltaan... Viime viikonloppu vierähti poissa kotoa, ensin ruumiin ja sitten hengen kulttuurin parissa. Ensiksi mainittu oli, kuten aina, erittäin mukava festari. Jälkimmäinen sen sijaan tuotti karvaan pettymyksen kun se ainoa brittimuija, jonka vuoksi paikalle viitsimme vääntäytyä, perui esiintymisensä aivan viime tipassa...

Festari- ja juhannushengessä siis esittelemme pari hyväksi havaittua kesäistä juomapakkausta. Näin alkuun pitää kyllä sanoa, että suhtauduimme melkoisella varauksella "pönttö"- eli bag-in-box -viineihin. Pari niistä on kuitenkin päässyt yllättämään positiivisesti.

Alkuun tuo yläkuvassa esiintyvä punkku, joka tietääksemme on ilmestynyt Alkon valikoimiin vasta äskettäin. Uusimmasta Viini -lehdestä tämän bongasimme. Sitä oli kehuttu mainioksi arkiviiniksi, ja noin 19,- € pakettihintaan hinta-laatusuhteen pitäisi olla kohdallaan. Tarkat koordinaatit kuuluvat näin:
Fuzion Cabernet Sauvignon Malbec
Argentiina, Alkon nro 469428, hinta 18,98 € / 3l BIB
Viini-lehdessä kerrottiin seuraavaa:
"Tummasävytteinen tuoksu on hillitty. Mehukkaassa tuoksussa on kuitenkin paahteisuutta ja lakritsin aromia. Keskitäyteläinen maku on suutuntumaltaan pehmeä. Aromeiltaan se seuraa tuoksua. Viini jättää suunmyötäisen tasaisen, jopa hieman salmiakkiin vivahtavan jälkivaikutelman. Yleisviini esim. pastaruokien seuraan."

Viini on tosiaan pehmeä, sopivan aromikas perusviini. Tuota salmiakin vivahdetta emme ihan tältä istumalta allekirjoita. Tämä viini toimii ainakin pizzan kaverina, menee varmasti yleisviininä kesän grillailukekkereissä oikein hyvin. On riittävän pehmeää possulle mutta sopivan maukasta pihvinkin kaveriksi. Voimme suositella.

Toinen suosikkimme edustaa sitten valkeaa sorttia. Tähän tutustuimme jo viime kesänä, ja tykkäsimme kovasti. Katsotaanpa taas mitä meitä viisaammilla on sanottavaa:
Kumala Chenin Blanc Chardonnay
Etelä-Afrikka, Alkon nro 583928, hinta 22,60 € / 3l BIB
ja kirja siis sanoo:
"Puhdas tuoksu on kypsän hedelmäinen. Siitä voi erottaa melonia, omenaa ja hieman myös kedon kukkia. Kuiva maku on kuitenkin kypsän hedelmäinen. Tätä hedelmäisyyttä tukee tuntuva hapokkuus. Suutuntumaltaan pehmeä ja hieman kermainen kokonaisuus jättää melonisen jälkivaikutelman. Ruokasuositus: Pitopöytään ja hieman maustettujen ruokien kanssa."

Tästäkin täytyy olla samaa mieltä. Sopivan hedelmäinen ja kesäinen maku, ei liian kuiva muttei kuitenkaan makean puolellakaan. Kuten sanottua, sopii monille ruoille eli toimii kesän herkkupöydissä hyvin.

Puolen kilon keittiö on päässyt kesälaitumille, joten seuraavan reilun kuukauden aikana bloggailutahti pysyy varmaan melko harvana. Kokonaan emme kuitenkaan karkaa aarniometsiin yhteyksien ulottumattomiin ;)

2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Ihanan herkullista kesälomaa teille! Ja kaipaamaan jäädään kovasti postailujanne, varsinkin kun oma loma siintää vasta heinäkuun puolivälin tienoilla... Toivotaan auringon paistetta!

oliivia kirjoitti...

Kiitoksia, yritetään aina välillä jotain tarinaa saada tännekin aikaan!

Toivotaan että hyviä kelejä riittää tasapuolisesti koko kesäksi.