
Imelletty perunalaatikko
n. 2 l vuoka (vajaa)
n. 1½ kg perunoita
n. 3-5 dl maitoa
1 tl suolaa
2 rkl margariinia tai voita
(siirappia tai sokeria)
Pese perunat ja keitä ne kuorineen. Huom! kuorineen keittäminen on olennaista imeltymisen onnistumisen kannalta; luulisin että se johtuu siitä ettei perunan oma tärkkelys pääse karkuun. Itse olin tällä kertaa niin väsynyt, että luulin olevani mestarikokki enkä jaksanut lukea ohjetta. Niinpä keittää hurautin perunat kuorittuina ja pilkottuina... Muistin vasta soseutusvaiheessa että ne olisi pitänyt keittää kuorineen.
Mutta, koska lukijat ovat viisaampia, pitää heidän siis kuoria ja soseuttaa perunat kuumina. Lisää sitten vehnäjauhot soseeseen ja sekoita hyvin. Peitä seos ja jätä se imeltymään mieluiten yön yli lämpimään paikkaan. Jos omistat tulisijan ja sitä on lämmitetty, on sen päällä mainio paikka imeltymiselle.
Seuraavana päivänä seoksen pitäisi olla hiukan kevyempää ja jotenkin "vaahtomaista" jos imeltyminen on onnistunut. Eron normaaliin soseeseen huomaa kyllä selvästi. Lisää seokseen maito, suola, ja rasva nokareina. Jos imeltymisaika oli lyhyt tai epäilet ettei imeltymistä ole oikein tapahtunut, lisää n. 1 rkl siirappia tai sokeria. Sekoita hyvin ja kaada seos voideltuihin vuokiin. Huom! Täytä vuoka vain 3/4 täyteen sillä se kuohuu paiston aikana. Älä huoli jos seoksessa on paakkuja, ne häviävät kyllä kypsennyksessä. Kypsennä laatikkoa 175 -asteisen uunin alatasossa noin 3 tuntia, kunnes pinnassa on kaunis väri.
Jos teet laatikon jo etukäteen, paista se hiukan vajaaksi ja pakasta. Jouluna voit sitten paistaa sen loppuun ilman että se kuivuu.
Nauti muiden jouluherkkujen kera.
8 kommenttia:
Minua on joskus kauan sitten neuvottu, että jos imeltymisen aikana silloin tällöin käy vähän lusikalla/kauhalla sekoittamassa imeltyjää niin se voisi edesauttaa asiassa....
Paljonko sita jauhoa pitaisi laittaa? Ei ollut tuossa ohjeessa maaraa.
Kiitos!
Aila
Jauhoja laitetaan tähän määrään n. 2 rkl.
Mulle imeltyminen on täysin vieras ilmiö ja itse asiassa koko looda, kuvittelen, etten ole oikein sen ystävä, mutten ole ihan varma, koska olisin maistanut viimeksi :-D
Voiko sitten muutakin imellyttää kuin perunaa?
Muuli, makunsa kullakin mutta kyllä imellyslaatikko on tosi hyvää ;)
Varmaan samaan tyyliin voisi imellyttää mitä tahansa mikä sisältää tarpeeksi tärkkelystä itsessään. Perunassahan sitä on roimasti, ja siksi se (yleensä, jos seuraa ohjeita) imeltyy helposti ja hyvin.
Ei mitään väliä imellyttämisen kannalta keittääkö kuorittuina tai kuorineen.
Keitän useimmiten kuorittuna vähässä vedessä ja soseutan perunat kaitinveteen samalla lisään jauhot. Näin keitinveteen liuenneet ravintoaineet tulee hyödyksi. Vesi tehostaa myös imeltymistä.
Soseen lämpötila ei missään vaiheessa saa laskea hapattamisreaktioiden alueelle, eli alle 60 asteen.
70 astetta on hyvä uunin lämpötila imellyttämiseen. Siinä lämpötilassa toimii beettareaktio ja alfareaktio kohtuullisen tehokkaasti. Alfareaktio on tärkein makeuttaja ja sen voi varmistaa nostamalla uunin lämpötilan imellyttämisen loppuvaiheessa 80 asteeseen 1-2 tunniksi. Imellyttämisen kokonaisaika on 3-6 tuntia.
Imelletty perunalaatikko
Tällä ohjella imeltyy hyvin. Siirappia ja sokereita ei tarvita.
n. 2 l vuoka (vajaa)
n. 1½ kg perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy.
n. 3-5 dl maitoa. Vaihtelee lajikkeen mukaan.
1 tl suolaa
2 rkl margariinia tai voita
Tee näin:
1. Pese perunat ja kuori raakoina. Keitä kuoritut perunat vähässä suolattomassa vedessä - isot perunat voi lohkoa, isoissa perunoissa on joskus sisällä vikaisuutta - ja soseuta kuumina suoraan keittoveteen niin että saadaan sakeahko puuromainen sose.
2. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi. Lisää vehnäjauhot 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa 76 asteista vettä.
3. Laita sose imeltymään 70-75 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Samalla voi maistamalla seurata imeltymisen edistymistä. Kontrollimaun voi maistaa muistiin ennen imeltymisen alkamista. Ei suositella yli 4 tunnin imeltymisaikaa.
4. Lisää soseeseen suola, ja rasva nokareina. Lisää soseeseen maito sekoita hyvin niin että saadaan notkea puuromainen sose.
5. Laita sose voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle muutamama rasvanokare. Jos halutaan, niin pinnalle voi sirotella korppujauhoa.
6. Paista sose 150-170 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Paistamisen voi aloittaa 200-210 asteisessa uunissa ja kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötilan voi alentaa 120-130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.
Näin saat taatusti onnistuneen imelletyn perunalaatikon noin 5-6 tunnissa.
.
.
Jauhot unohtui. Siksi uusinta.
Imelletty perunalaatikko
Tällä ohjella imeltyy hyvin. Siirappia ja sokereita ei tarvita.
n. 2 l vuoka (vajaa)
n. 1½ kg perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy.
2 ruokalusikallista vehnäjauhoja
n. 3-5 dl maitoa. Vaihtelee lajikkeen mukaan.
1 tl suolaa
2 rkl margariinia tai voita
Tee näin:
1. Pese perunat ja kuori raakoina. Keitä kuoritut perunat vähässä suolattomassa vedessä - isot perunat voi lohkoa, isoissa perunoissa on joskus sisällä vikaisuutta - ja soseuta kuumina suoraan keittoveteen niin että saadaan sakeahko puuromainen sose.
2. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi. Lisää vehnäjauhot 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa 76 asteista vettä.
3. Laita sose imeltymään 70-75 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Samalla voi maistamalla seurata imeltymisen edistymistä. Kontrollimaun voi maistaa muistiin ennen imeltymisen alkamista. Ei suositella yli 4 tunnin imeltymisaikaa.
4. Lisää soseeseen suola, ja rasva nokareina. Lisää soseeseen maito sekoita hyvin niin että saadaan notkea puuromainen sose.
5. Laita sose voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle muutamama rasvanokare. Jos halutaan, niin pinnalle voi sirotella korppujauhoa.
6. Paista sose 150-170 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Paistamisen voi aloittaa 200-210 asteisessa uunissa ja kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötilan voi alentaa 120-130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.
Näin saat taatusti onnistuneen imelletyn perunalaatikon noin 5-6 tunnissa.
Lähetä kommentti