14. joulukuuta 2007

Poikkeavaa perinnettä: imelää perunaa

Tämä ei ole ollenkaan itäsuomalaista jouluruokaperinnettä, enemmänkin tuolta länsirannikon suunnalta, mutta itse olen tykästynyt tähän niin kovin että sitä pitää tehdä joka joulu. Meillä joulunvietto tapahtuu aina anoppilassa ja Paremman Puoliskon anoppilassa ;) -ovat niin lähekkäin että toisessa ollaan vuorovuosin aatto ja toisessa sitten joulupäivänä. Minusta on kuitenkin kiva (ja jossain määrin edes kohtuullista) viedä mukanani joulupöytään jotain syötävää. Tämä laatikko on ollut yksi viemisistä jo parin vuoden ajan. Tänä vuonna sain ensimmäistä kertaa imellyttämisen epäonnistumaan, mutta pienellä fuskulla itse lopputulos oli oikein mainio (toivottavasti kovin moni joulupöytiimme tuleva ei satu lukemaan tätä etukäteen ;) ).

Imelletty perunalaatikko
n. 2 l vuoka (vajaa)

n. 1½ kg perunoita
n. 3-5 dl maitoa
1 tl suolaa
2 rkl margariinia tai voita
(siirappia tai sokeria)

Pese perunat ja keitä ne kuorineen. Huom! kuorineen keittäminen on olennaista imeltymisen onnistumisen kannalta; luulisin että se johtuu siitä ettei perunan oma tärkkelys pääse karkuun. Itse olin tällä kertaa niin väsynyt, että luulin olevani mestarikokki enkä jaksanut lukea ohjetta. Niinpä keittää hurautin perunat kuorittuina ja pilkottuina... Muistin vasta soseutusvaiheessa että ne olisi pitänyt keittää kuorineen.
Mutta, koska lukijat ovat viisaampia, pitää heidän siis kuoria ja soseuttaa perunat kuumina. Lisää sitten vehnäjauhot soseeseen ja sekoita hyvin. Peitä seos ja jätä se imeltymään mieluiten yön yli lämpimään paikkaan. Jos omistat tulisijan ja sitä on lämmitetty, on sen päällä mainio paikka imeltymiselle.
Seuraavana päivänä seoksen pitäisi olla hiukan kevyempää ja jotenkin "vaahtomaista" jos imeltyminen on onnistunut. Eron normaaliin soseeseen huomaa kyllä selvästi. Lisää seokseen maito, suola, ja rasva nokareina. Jos imeltymisaika oli lyhyt tai epäilet ettei imeltymistä ole oikein tapahtunut, lisää n. 1 rkl siirappia tai sokeria. Sekoita hyvin ja kaada seos voideltuihin vuokiin. Huom! Täytä vuoka vain 3/4 täyteen sillä se kuohuu paiston aikana. Älä huoli jos seoksessa on paakkuja, ne häviävät kyllä kypsennyksessä. Kypsennä laatikkoa 175 -asteisen uunin alatasossa noin 3 tuntia, kunnes pinnassa on kaunis väri.
Jos teet laatikon jo etukäteen, paista se hiukan vajaaksi ja pakasta. Jouluna voit sitten paistaa sen loppuun ilman että se kuivuu.

Nauti muiden jouluherkkujen kera.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minua on joskus kauan sitten neuvottu, että jos imeltymisen aikana silloin tällöin käy vähän lusikalla/kauhalla sekoittamassa imeltyjää niin se voisi edesauttaa asiassa....

Aila kirjoitti...

Paljonko sita jauhoa pitaisi laittaa? Ei ollut tuossa ohjeessa maaraa.

Kiitos!

Aila

oliivia kirjoitti...

Jauhoja laitetaan tähän määrään n. 2 rkl.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mulle imeltyminen on täysin vieras ilmiö ja itse asiassa koko looda, kuvittelen, etten ole oikein sen ystävä, mutten ole ihan varma, koska olisin maistanut viimeksi :-D

Voiko sitten muutakin imellyttää kuin perunaa?

oliivia kirjoitti...

Muuli, makunsa kullakin mutta kyllä imellyslaatikko on tosi hyvää ;)

Varmaan samaan tyyliin voisi imellyttää mitä tahansa mikä sisältää tarpeeksi tärkkelystä itsessään. Perunassahan sitä on roimasti, ja siksi se (yleensä, jos seuraa ohjeita) imeltyy helposti ja hyvin.

Alfa-Beetta kirjoitti...

Ei mitään väliä imellyttämisen kannalta keittääkö kuorittuina tai kuorineen.

Keitän useimmiten kuorittuna vähässä vedessä ja soseutan perunat kaitinveteen samalla lisään jauhot. Näin keitinveteen liuenneet ravintoaineet tulee hyödyksi. Vesi tehostaa myös imeltymistä.

Soseen lämpötila ei missään vaiheessa saa laskea hapattamisreaktioiden alueelle, eli alle 60 asteen.

70 astetta on hyvä uunin lämpötila imellyttämiseen. Siinä lämpötilassa toimii beettareaktio ja alfareaktio kohtuullisen tehokkaasti. Alfareaktio on tärkein makeuttaja ja sen voi varmistaa nostamalla uunin lämpötilan imellyttämisen loppuvaiheessa 80 asteeseen 1-2 tunniksi. Imellyttämisen kokonaisaika on 3-6 tuntia.

Anonyymi kirjoitti...

Imelletty perunalaatikko

Tällä ohjella imeltyy hyvin. Siirappia ja sokereita ei tarvita.

n. 2 l vuoka (vajaa)

n. 1½ kg perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy.
n. 3-5 dl maitoa. Vaihtelee lajikkeen mukaan.
1 tl suolaa
2 rkl margariinia tai voita


Tee näin:

1. Pese perunat ja kuori raakoina. Keitä kuoritut perunat vähässä suolattomassa vedessä - isot perunat voi lohkoa, isoissa perunoissa on joskus sisällä vikaisuutta - ja soseuta kuumina suoraan keittoveteen niin että saadaan sakeahko puuromainen sose.

2. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi. Lisää vehnäjauhot 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa 76 asteista vettä.

3. Laita sose imeltymään 70-75 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Samalla voi maistamalla seurata imeltymisen edistymistä. Kontrollimaun voi maistaa muistiin ennen imeltymisen alkamista. Ei suositella yli 4 tunnin imeltymisaikaa.


4. Lisää soseeseen suola, ja rasva nokareina. Lisää soseeseen maito sekoita hyvin niin että saadaan notkea puuromainen sose.

5. Laita sose voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle muutamama rasvanokare. Jos halutaan, niin pinnalle voi sirotella korppujauhoa.

6. Paista sose 150-170 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Paistamisen voi aloittaa 200-210 asteisessa uunissa ja kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötilan voi alentaa 120-130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.


Näin saat taatusti onnistuneen imelletyn perunalaatikon noin 5-6 tunnissa.
.
.

Anonyymi kirjoitti...

Jauhot unohtui. Siksi uusinta.


Imelletty perunalaatikko

Tällä ohjella imeltyy hyvin. Siirappia ja sokereita ei tarvita.

n. 2 l vuoka (vajaa)

n. 1½ kg perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy.
2 ruokalusikallista vehnäjauhoja
n. 3-5 dl maitoa. Vaihtelee lajikkeen mukaan.
1 tl suolaa
2 rkl margariinia tai voita


Tee näin:

1. Pese perunat ja kuori raakoina. Keitä kuoritut perunat vähässä suolattomassa vedessä - isot perunat voi lohkoa, isoissa perunoissa on joskus sisällä vikaisuutta - ja soseuta kuumina suoraan keittoveteen niin että saadaan sakeahko puuromainen sose.

2. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi. Lisää vehnäjauhot 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa 76 asteista vettä.

3. Laita sose imeltymään 70-75 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Samalla voi maistamalla seurata imeltymisen edistymistä. Kontrollimaun voi maistaa muistiin ennen imeltymisen alkamista. Ei suositella yli 4 tunnin imeltymisaikaa.


4. Lisää soseeseen suola, ja rasva nokareina. Lisää soseeseen maito sekoita hyvin niin että saadaan notkea puuromainen sose.

5. Laita sose voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle muutamama rasvanokare. Jos halutaan, niin pinnalle voi sirotella korppujauhoa.

6. Paista sose 150-170 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Paistamisen voi aloittaa 200-210 asteisessa uunissa ja kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötilan voi alentaa 120-130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.


Näin saat taatusti onnistuneen imelletyn perunalaatikon noin 5-6 tunnissa.

Anonyymi kirjoitti...

Useat vieroksuvat siirappia perunalaakossa.

Siirapilla makeutettu perunalaatikko on ihan oikea ruoka, mutta silloin on kysymyksessä siirapilla makeutettu perunalaatikko. Siirapilla makeutetusta perunalaatikosta ei pidä käyttää
"imelletty perunalaatikko" nimitystä.

Aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko. Ei imelletä. Makeus saadaan aidosti siirapilla makeuttamalla. Jos haluaa, niin jauhot voi jättää pois.


Ainekset:

2 kg perunoita
Niukasti vettä perunoiden keittämiseen, vesi jää soseeseen.
Jauhoa maun mukaan. Jauhot voi jättää pois, koska sosetta ei imelletä.
50-100 g voita
1 desilitra tummaa siirappia tai maun mukaan. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä.
Maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti perunalajikkeen ja halutun lopputuloksen mukaan.
2 teelusikallista suolaa
Voi maustaa sopivilla mausteilla mieltymysten mukaan. Mausta harkiten.


Näin valmistuu aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko:

1. Pese perunat. Kuori perunat raakoina ja halkaise isot perunat. Jauhoisten perunoiden kuoriminen kypsinä on todella hankalaa ja aiheuttaa melkoiset kuorimistappiot.

2. Keitä perunat täysin kypsiksi mahdollisimman niukassa vesimäärässä. Vesi jää soseeseen.

3. Soseuta perunat kuumina perunasurvimella keittoveteen. Näin vältetään suurimmat keittotappiot ja kuorimistappiot.

4. Lisää jauhot maun mukaan. Jauhot voi jättää pois, koska sosetta ei imelletä.

5. Lisää voi siivuina sulamaan soseeseen.

6. Lisää siirappia maun mukaan. 1 desilitra voi olla sopiva määrä, 2 desilitraa voi olla hiukan likaa, ehkä jotain siltä väliltä, vaikkapa 1½ desilitraa.

7. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen soseen tai notkeahkon puuromaisen soseen. Lisää maito vähitellen ja seuraa samalla soseen sakeutta.

8. Lisää suola. Tässä vaiheessa voit lisätä mausteet, vai onko maustamatta paras. Sekoita sose tasaiseksi.

9. Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutama voilastu tai voinokare. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.

10. Paista aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 ateeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista aitoa siirapilla aidosti makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia.