22. heinäkuuta 2008

Hellekautta enteilevät salaatit

Tämä kesä on säiden puolesta ollut suomalaista kesää "parhaimmillaan". Itse olemme ainakin onnistuneet koko ajan majailemaan niissä kolkissa Suomea, joissa lämpötila ei hurjistu nousemaan yli 20 celsiusasteen ja joka päivä sataa ainakin vähän. Ei siinä mitään, kesähän on kuitenkin kesä (varsinkin lomalla), mutta en pahastunut lainkaan kun Maikkarin meteorologi aamulla ennusti hellekauden alkavan huomenna :)

Oikeasti kuumilla keleillä ei oikein jaksaisi syödä mitään kovin raskasta (paitsi illalla sitten grillipihviä), joten salaatit kuuluvat meillä kesäsäiden suosikeihin. Tähän postaukseen tungen kaksikin makoisaa kanasalaattia, joita voi sitten huomisesta lähtien kokkailla kun se kesä oikeasti tulee. Ensimmäinen salaatti on oma fuusiointini useista nettilähteistä joita en enää valitettavasti muista. Toinen taas on kommenttilootaamme erään aiemman salaattipostauksen yhteydessä kopsahtanut linkki joka osoittautui olevan kotoisin lähempää kuin arvasinkaan.

Kanasalaatti sinappisella kastikkeella
2 isoa annosta

300 g broilerin filesuikaleita naturel
oliiviöljyä
sitruunamehua
yrttejä
mustapippuria

salaattia
kurkkua
tomaattia
2 rkl kapriksia
oliiveja
mozzarellapalloja
basilikaa

4 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 tl karkeaa sinappia
mustapippuria
suolaa

Marinoi broilerinsuikaleet etukäteen ja kypsennä pannulla. Vaihtoehtoisesti mausta vasta kypsennyksen yhteydessä. Tee salaattiaineksista peti ja ripottele kanapalat päälle. Sekoita kastikkeen ainekset, passaile määriä jotta saat sopivan koostumuksen, vedin nuo määrät äsken jokseenkin hihasta joten ei kannata ottaa liian kirjaimellisesti tuota kastikeohjetta. Kastikkeesta tulee mukavan raikasta ja sinappi ei maistu ollenkaan liikaa vaan antaa mukavan säväyksen kokonaisuudelle.


Oodi pitaleivälle eli kanapitasalaatti
2-4 annosta, alkuperäinen ohje täältä

4 broilerin ohutta filepihviä naturel
oliiviöljyä
soijaa
makeaa soijaa
worcestershire-kastiketta
mustapippuria
tabascoa
sitruunamehua
valkosipulia (minä käytin kuivattua rouhetta)

salaattia
tomaattia
maustekurkkua
purjoa tai sipulia (kesäsipulit sopivat hyvin)
4 pitaleipää

1 dl jugurttia
1 dl kermaviiliä tms.
1 pss tsatsiki -dippisekoitusta

salsakastiketta

Marinoi broileria pari tuntia tai yön yli. Jos ei ole aikaa niin marinoi sitten vähemmän aikaa, hyvää siitä tulee. Kypsennä filepihvit pannulla ja anna jäähtyä sillä aikaa kun teet salaatin. Silppua salaattiainekset, kypsennä pitaleivät vaikkapa paahtimessa ja leikkaa paloiksi. Sekoita dippiainekset jugurtin ja kermaviilin kanssa. Voit leikellä kanoja viipaleiksi tai tarjota ne kokonaisina. Ruokailua kyllä helpottaa jos ne on hiukan paloiteltu. Kasaa salaatti lautasille ja plopsauttele päälle tsatsikikastiketta ja salsaa (tässä kohtaa voisi taas mainostaa Lidlin Kania-salsaa joka on mahtavaa). Oli kyllä herkkua! Jostain syystä tuo broilerin marinadi osui mainiosti kohdalleen. Salaatti on saanut alkunsa pitaleipänä jonka sisään ei koskaan mahdu tarpeeksi tavaraa, joten tämä on ikään kuin käänteinen pita. Kannattaa kokeilla! Jos ei pidä dippisekoituksista, voi tsatsikin tietysti tehdä itsekin.

Helle, voit tulla. Olemme varustautuneet.

6 kommenttia:

Liina kirjoitti...

nam. voi olla, että helteen lisäksi käymään tulen myös minä :D

oliivia kirjoitti...

No mutta; tervetuloa! Laitetaan pöytää koreaksi :)
Mutta älä tule ylihuomenna, ajattelin nimittäin laittaa tonnikalaohrattoa ja sitähän sä olet jo äskettäin syönytkin ;)

Jenni kirjoitti...

Kanapitasalaattia täytyy kyllä kokeilla, jospa saataisiin se helle edes ruuan avulla tännekin Suomen kolkkaan?

oliivia kirjoitti...

Jenni, kannattaa kokeilla kaikki konstit. Ja vaikka helle ei tulisikaan, salaatti oli ainakin hyvää ;)

Merituuli kirjoitti...

ja helle tuli!!!

Merituuli kirjoitti...

onnittelut ruokahaasteen voitosta! mielenkiinnolla jäämme odottamaan seuraavaa aihetta.