26. huhtikuuta 2009

karrelle kärräytettyä

Hökäistään tämä nyt innostuksissaan saman tien ulos. Kesä alkaa vihdoin näyttää lähestymisen merkkejä, ja viikonlopun säät on olleet ihanan aurinkoiset ja jopa lämpimät. Parin vuoden totaaligrillittömyyden jälkeen olimme tilanteessa jossa vihdoin oli mahdollista ja jopa järkevää hommata jälleen oma grilli. Eilen pitkällinen suunnittelu ja vertailu sitten toteutui toiminnaksi asti ja pitihän sitä heti päästä kokeilemaan uutta peliä. Samalla pääsimme kokeilemaan joululahjaksi saatua Williams-Sonoman New Orleans Blackening Rubia, kiitokset vaan sinne Bostonin suuntaan!

Emme ole koskaan aiemmin kokeilleet tai edes ajatelleet rubien eli kuivien mausteseosten hieromista grillipihvin pintaan marinadin sijaan. Pastanjauhajilta löytyy kyllä ohjeistusta aiheeseen, ainakin nämä kaksi postausta pikahaulla. Kyseessähän ei ole mikään sen mystisempi asia kuin mausteseos, jota hierotaan grillattavan lihan pintaan. Arvailen että rubit toimivat varsinkin lihoille jotka ovat jo valmiiksi mureita, ja joita ei näin ollen tarvitse marinadilla mureuttaa vaan pelkästään maustaa. Pelkkä arvaus siis, ei tietoa. Todella toimivaa! Liha saa marinointia huomattavasti helpommin ja paremmin makua rubilla.

Tällä kertaa ei mitään varsinaista reseptiä, mutta listataan nyt mitä teimme ja mitä tuo blackening rub sisälsi. Tarkoituksenahan oli saada aikaan cajun-tyylistä "blackened steak"ia eli karrelle käräytettyä pihviä. Onnistui :)

Tee siis mausteseos haluamistasi mausteista.
Karrelle kärräytetty onnistuu ainakin näillä:

merisuolaa
paprikajauhetta
sokeria
mustapippuria
timjamia
cayennepippuria
oreganoa

Tällä tapaa voi ilmeisesti käräyttää mitä vain: kanaa, possua, nautaa, kalaa tai vaikka katkarapuja. Kun olet sekoittanut mausteet, pyörittele käräytettävät kappaleet ensin voi-öljyseoksessa ja painele pintaan sitten mausteita. Suosittelemme olemaan varovaisia mausteiden kanssa kuitenkin, maku jää lihaan ihan eri lailla kuin marinadista. Eli keveämmällä kädellä sitä cayennea jos haluaa maistaa jotain siitä raaka-aineestakin.
Sitten vaan kuumaan grilliin tai kuumalle pannulle (jossa lienee syytä olla voita tai öljyä), joskin sisällä tämä käräytysmetodi tuottaa melkoisen määrän savua, ilmeisesti. Ideana on, että pintaan tulee rapsakka "kuori" ja liha jää meheväksi sisältä. Alla maailmankaikkeuden huonoin kuva, mutta ehkä siitä saa jotain ideaa lopputuloksesta. Herkemmät lukijat voivat sulkea nyt silmät.

Lisukkeeksi laitoimme sipulia ja paprikaa, jotka maustettiin hunajalla, ruokosokerilla, balsamicolla sekä valmiilla bbq-mausteseoksella ja käräytettiin nekin grillissä. Paprika-sipuliseoksen makeus tuki oikein mainiosti pihvien napakkaa mausteisuutta. Nam. Grillikausi, täältä tullaan!

Ribsejä pitää ainakin kokeilla, ja TIETENKIN legendaarista kaljap*kanaa. Lukijoiden parhaita grillireseptejä otetaan kiitollisina vastaan.

9 kommenttia:

Rosmariini kirjoitti...

Meikä täällä heti vaanimassa uutta postausta. :)

Grillikauden avajainen on kyllä aina ihan huippua. Ja tuo "maailmankaikkeuden huonoin kuva" on minun silmiini oikeinkin herkullinen. Pakko saada cajun-pihviä!

Pitäisi tehdä joskus omista grillipostauksista ihan kunnon luettelo ja listata samalla myös hyviksi havaittuja grillisivustoja.

oliivia kirjoitti...

Heh, kiva että kävit vaanimassa!

Joo hei tosi mahtava idea tehdä grillipostauksista oma lista, haikailin teillä sellaista eilen jo kovasti ennen kauppaan menoa :)

Ja hyväksi havaitut sivustot kelpaisivat myös. Kuukkelointihan toimii, mutta noita grillaussivujakin on niin tuhoton määrä että ei oikein tiedä mistä reunasta alkaisi kahlata niitä läpi.

Eilen en sitten jaksanut enää mitään monimutkaisempaa paneutumista joten päädyin tähän mustennettuun pihviin.
Grillimestari oli jo tempomassa pihvejä melkein huiviinsa kun yritin vielä ottaa kuvaa niistä, siksi ei oikein tärähtämätöntä otosta saanut aikaiseksi ;)

Hanna Takala kirjoitti...

On Karrelle Käräytetty ainakin intensiivisen näköistä :D

Merituuli kirjoitti...

oi nam. täytyykin pistää tällainen maustaminen mieleen. ei ollakaan kokeiltu.

me käytämme usein nykyään grillausöljyjä, jotka laitetaan lihan pintaan juuri ennen grillausta ja kai sen aikanakin. tämä ei ole oikein minun alaani kun Pastis touhuaa tuon grllin kanssa.

Merituuli kirjoitti...

ja kiitos Williams-Sonoma vinkistä. tuonne on PAKKO päästä. Ylihuomenna suuntaamme meinaten sinnepäin mualimaa.

Martina kirjoitti...

Ihanan näköisiä pihvejä! On varmaan pakko alkaa tunkea itseään taas toisten grilliapajille, omaa grilliä kun minulta ei löydy. :( Grillikausi olisi kiva kuitenkin polkaista käyntiin, joten älkää ihmetelkö jos joskus grillatessanne joukossa pyörii myös yksi tuntematon tallustaja. :D

oliivia kirjoitti...

Jams: kiitos, luulisin :)

Hyppis, grillausöljyjä pitää kyllä itsekin kokeilla kesän mittaan. Ja tosiaan suosittelemme rubien kokeilemista! Williams-Sonomalta saimme myös tequila-marinadin joka on myös hyvää...


Martina: grillittömyys on kyllä harmillista. Mutta kuokkimaan vaan, the more the merrier sanoo engelsmannikin!

yours truly kirjoitti...

Tuli ihan vesi kielelle. Tässä otan osaa grillittömänä keskusteluun... Se mitä täällä puolen Atlanttia on pannut merkille on lihan uusi olemus. Pihvit on aika paljon rasvaisempia ja mureampia kuin mihin on koto-Suomessa tottunut. Täällä on aika hankalaa saada pihvi paistettua ylikypsäksi kun rasvaa tuntuu riittävän. Sopii grillaukseen kuin nyrkki silmään. Ja ne makkarat. Meinasin salakuljettaa maistiaisia tuoremakkaroista Suomeen mutta luulen että siinä vaiheessa koirat jo haistaa jotain... Ovat aivan tautisen hyviä.

oliivia kirjoitti...

yt, aiai... kun lueskelee noita jenkkien kirjoittamia grillausopuksia niin kaipaa just KUNNON lihaa jossa olis vähän sitä rasvaakin. Ja kun tuntuu olevan jos jonkinmoista ruhonosaa mitä grilliin laitetaan. Huoh. Ei meillä vaan.
Vinkvink, grillituliaiset kelpaa jatkossakin :)
kun grillikin on sieltä nurkilta kotoisin.