27. huhtikuuta 2009

bratwurstihapankaalipiirakka

Eksyin eräänä päivänä pitkästä aikaa Ruokalan sivuille (jotenkin pidin siitä enemmän kun se ei ollut Ilta-Sanomien alla niin suoraan), ja siellä heti etusivulla minua oli vastassa tämä herkkuresepti. Arvattavissahan on, että jos johonkin laitetaan hapankaalia, sinappia ja bratwurstia niin lopputulos on melkein väkisin hyvää. Tämä oli siis resepti josta lähdettiin liikkeelle. Pieniä muutoksia matkan varrella tehtiin, niistä enemmän alla.

Ensin kuitenkin tärkein eli toteamus että piirakka oli valtavan hyvää! Parempaa kuin kuvittelinkaan. Suosittelen kokeilemaan, mutta jos kopsaatte minun versioni alkuperäisreseptin sijaan niin lukekaa kommenttini ettei mene metsikön puolelle ;)

Hapankaali -bratwurstipiirakka
n. 6 annosta

pohja:
valmis ruis-perunataikina pakasteesta, vaikkakin

minä tein (ei ole onnistunut pohja!)
2 dl ruisjauhoja
1 dl perunahiutaleita / muusiaineksia
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 dl leivontamargariinia pullosta
2 rkl kylmää vettä

täyte
400 g hapankaalia (mielellään "tuoretta", ei tölkkitavaraa)
1-2 tl kuivattua yrttiseosta
2 rkl hunajaa
hiukan valkopippuria
4 bratwurstia
200 g turkkilaista ruokajugurttia
loraus ykkösolutta
2 rkl sinappia
2 kananmunaa

piirakan päälle
voimakasta juustoa raasteena (meillä vanhaa goudaa)

Halusin ruispohjan piirakkaan, joten korvasin alkuperäisohjeen hiivaleipäjauhot ruisjauholla. Ei onnistunut ratkaisu. Pohjasta tuli aivan liian murenevaa. Ehkä kaupan valmis pakaste ruisperunataikina olisi ollut fiksumpi vaihtoehto. Hyvää pohja kyllä oli, mutta varsinkaan lämpimänä ei pysy kasassa. Käytännössä taikinan ainekset vain sekoitetaan keskenään nopeasti, ja painellaan taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Leikkaa bratwurstit pitkittäin halki. Huuhtaise ja valuta hapankaali hyvin. Sekoita siihen hunaja ja yrtit. Levitä puolet hapankaalista piirakan pohjalle. Lado päälle bratwurstin puolikkaat, ja loput hapankaalit päälle.
Sekoita jugurtti, olut ja munat (pelkkä jugurtti-kananmunaseos olisi ollut turhan jämäkkää tavaraa) ja kaada piirakan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä 175 -asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä hetken aikaa ennen leikkaamista.

1 kommentti:

Tusla kirjoitti...

Sama juttu Ruokalan kanssa. Se "vanha" oli jotenkin aidompi. Aika vähän sieltä tulee enää mitään kollattua, harmi sinänsä. Voi mennä juuri tällaiset herkkureseptit ihan sivusuun. :)