3. toukokuuta 2009

hejaheja possu!

Otsikon possu ei suinkaan viittaa raaka-aineeseen vaan reseptilähteeseen eli Polkkapossuun. Joku aika sitten, taisi olla pääsiäisen alla, Possulasta polkattiin varsin mehevän kuuloinen lammaspadan ohje. Emme ihan pääsiäiseksi sitä tainneet tehdä, vaan heti sen jälkeen. Mishmisheyan nimellä tuntuu kulkevan monenmoista Lähi-Idän reseptiä, kaikille yhteistä on lampaan liha ja aprikoosit.
Olimme melko lailla uskollisia alkuperäiselle reseptille, joskin sipulit olivat päässeet loppumaan, paitsi tietenkin valko-, joita lisäsimme mukaan. Laiskana emäntänä allekirjoittanut myös oikaisi riisin keitossa ja työnsi riisit sekä lisää nestettä suoraan pataan ja antoi hautua vielä hetken aikaa. Kätevää.

Mishmisheya, aprikoivan lammaspata
4-6 annosta

0-2 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1,5 tl kanelia
chilirouhetta
n. 1 kg lampaan paistia
0,5 - 1 l vettä
1 pss (250g) kuivattuja aprikooseja
1 tlk kikherneitä
mustapippuria
suolaa
(korianteria)
(riisiä)

Putsaa lampaan paistista enin rasva ja kalvot, kuutioi reiluiksi paloiksi. Kuullota padassa tai kattilassa hienonnettua sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä. Lisää mausteet ja kuullota niitäkin hetki. Lisää lammaskuutiot, ruskista. Lisää sitten vettä niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä (joko liedellä hiljalleen keittäen tai uunissa n. 200 asteessa) n. 1½ tuntia. Tarkasta välillä nesteen määrä ja lisää vettä tarvittaessa. Lisää aprikoosit ja kikherneet (sekä riisi ja vesi jos haluat) ja kypsennä vielä n. 20-30 minuuttia. Valmiissa padassa ei pitäisi juurikaan olla nestettä, ja lihan tulisi olla mureaa. Tarkasta vielä maut ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Pata on järjettömän hyvää. Ruokakuntamme toinen osapuoli (se Parempi) kuvaili tätä parhaaksi koskaan syömäkseen lammasruoaksi. Ja ei, ei tämä ollut ainoa hänen syömänsä lammasruoka :)

Ei kommentteja: