10. huhtikuuta 2009

pekonikalaa pääsiäiseksi

Tätä postia ei enää viitsi aloittaa tarinoinnilla postaamisen kokonaan hyytyneestä tahdista. Mennään sen sijaan suoraan asiaan: pääsiäinen on taas jo kynnyksellä, viiniostokset tuli onneksi eilen jo tehtyä, mutta ruokapuolta ehtii huomennakin vielä hamstraamaan tarvittaessa. Meillä tykätään lampaasta (ainakin minä), joten se kuuluu itseoikeutetusti pääsiäispöytään. Pienen perheen luottomenu löytyykin jo täältä. Jos kestitsee isompiakin joukkoja, metsään ei todistetusti voi mennä myöskään tällä Kulinaarigurun viime pääsiäisenä postaamalla viululla. Tällä kertaa itse tosin suuntaamme valmiin paistin äärelle, menuun olemme lupautuneet osallistumaan alkupalojen ja jälkiruoan osalta. Molemmat osiot odottavat vielä inspiraation löytymistä, mutta vielähän tässä on aikaa sunnuntaihin.

Jos ei tykkää lampaasta, voi pääsiäispöydässä tarjoilla vaikkapa kalaa. Tässäpä yksi vaihtoehto, pekoniin käärittyä kalaa on harrastettu useissakin resepteissä, ja aina se on yhtä toimivaa. Esimerkiksi Polkkikselta löytyy herkkuresepti kalan ja pekonin autuaaseen liittoon. Tämän reseptin alkulähde on Jamie Oliverin Ministry of Food -kirjassa. Tämä annos tehtiin melko lailla reseptin mukaan, mutta tätähän voi varioida mielin määrin. Pääperiaate on yksinkertainen: otetaan viipale tai filee jotain kalaa, kääritään ympärille pekonia, ilmakuivattua kinkkua tms. Väliin voi tyrkätä yrttejä tai muita mieleisiä mausteita, suolan kanssa kannattaa olla varovainen koska pekoni ja muut lajitoverinsa ovat yleensä riittävän suolaisia. Sitten kääröt uuniin hetkeksi kunnes kala on kypsää ja pekoni rapeaa. Jos haluaa luksusversion, kannattaa kokeilla vaikka tätä maailman parasta kalaruokaa.

Ja vihdoin siihen reseptiin:

Pekoniin käärittyä kalaa rosmariinilla (tai muilla yrteillä)
2 annosta

4 oksaa rosmariinia tai muita yrttejä (timjami, basilika)
oliiviöljyä
merisuolaa, mustapippuria myllystä
2 reilua (á n. 200g) filettä valkolihaista kalaa
8 viipaletta savupekonia
1 sitruuna

Lämmitä uuni mahdollisimman kuumaksi. Nypi 2 yrtinoksasta lehdet ja silppua leikkuulaudalla. Liruta silpun päälle oliiviöljyä ja rouhi päälle vielä pippuria ja suolaa. Mausta kalafileet kierittelemällä niitä leikkuulaudalla kunnes joka puolelle on tarttunut mausteita. Laita 4 pekoniviipaletta leikkuulaudalle hiukan limittäin. Tasoita vetämällä kevyesti veitsen hamarapuolella pekonimaton yli. Laita yksi kalafile poikittain pekonien päälle, ja kääri file pekoniin. Toista jäljelle jääneiden pekonien ja kalafileen kanssa. Öljyä uunipelti / vuoka hyvin, laita kalafileet vuokaan (toim. huom. tällä tavalla tulee valtavasti käryä, varaudu siihen tai käytä sen sijaan leivinpaperia). Laita yrtinoksa kunkin fileen päälle, liruta hiukan oliiviöljyä perään. Kypsennä uunissa noin 10-12 minuuttia, kunnes pekoni on rapeaa ja kala läpikypsää.

Tarjoile uusien perunoiden tai perunamuusin kera. Lisäkkeeksi sopii vihreä salaatti, tai miksipä ei tähän aikaan vuodesta vaikka parsa.
Niin tai näin, pekonikalaa kannattaa kokeilla! Kala säilyy mehukkaana ja pekoni sen ympärillä on ihanan rapeaa.

Ei kommentteja: