13. helmikuuta 2007

Kofta curry: mausteiset lihapullat kastikkeessa

Taisinkin jo aiemmin mainita S-ryhmän ruokapokkareista. Meille tuli ostettua kaikki 10 osaa; ne ilmestyivät kätevästi joka kuun alussa ja hinta taisi olla jotain euron luokkaa. Eihän sitä voinut jättää väliin ruokaostoksilla käydessään. Noissa kirjoissa on paljon myös itämaisia ohjeita, thaimaalaista, intialaista, kiinalaista. Täällä voivoikeittiössä ei oikeastaan oltu aiemmin kokkailtu itämaisia ruokia, ja kirjojen innoittamana taisi mennä yksi syksy melkein kokonaan itäisillä resepteillä. Tämä kofta -lihapullaresepti on jäänyt yhtenä suosikeista arkiseen ruokavalioon. En edes muista milloin meillä olisi tehty muita lihapullia kuin näitä!

Ymmärtääkseni sana kofta tarkoittaa pyöryköitä (voivat ilmeisesti olla lihaa tai kasviksia).
Yleensä tämä tulee tehtyä ihan paistijauhelihasta, mutta viimeksi halusin jauhettua lammasta, ja päädyin käyttämään jauhettua lampaanpaistia.

Valmistusaika on noin 30 minuuttia ja ohjeesta tulee noin 4 annosta.

Mausteiset lihapullat

Kastike
1 sipuli
1 prk kokonaisia tomaatteja
2 valkosipulinkynttä (miten vähän! taisin laittaa 4)
1 rkl currya
½ tl jauhettua inkivääriä
1 tl garam masalaa
ripaus cayennepippuria
1 tl suolaa
3 dl ruokajugurttia
öljyä

Lihapullat
400 g jauhelihaa
1 sipuli
(1 pieni vihreä paprika)
1 muna
1 valkosipulinkynsi (taisi mennä 2)
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
2 mausteneilikkaa
ripaus kardemummaa
suolaa
pippuria

Tästä se lähtee:
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet, paloittele tomaatit. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä pari minuuttia. Sekoita joukkoon tomaatit ja mausteet. Meillä on yleensä kaadettu pannulle myös tomaattitölkin mehu. Lisää ruokajugurtti ja hauduta miedolla lämmöllä.

Tässä kohtaa on todettava että Lindahlin turkkilainen ruokajugurtti on kyllä kaikkien saamiensa kehujen arvoinen. Kokeiltiin sitä vasta nyt ensimmäistä kertaa, ja se kyllä hakkaa kaikki muut aika 6-0. Tuttavien kesken partaäijänä tunnettua tuotettahan on esitelty mm. Sorsanpaistajan ja Polkkapossun toimesta. Myös offline-maailmassa eli livenä olimme kuulleet äijää kehuskeltavan. Kannattaa kokeilla, toimii.

Sitten lihapullien tekoon: silppua sipuli (ja halutessasi paprika). Hienonna valkosipulinkynsi. Jos käytät kokonaisia neilikoita, murskaa ne vapaalla tyylillä. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja vaivaa taikinaksi. Muotoile isoiksi lihapulliksi. Lisää pullat kastikkeen joukkoon ja hauduta noin 10 minuuttia. Pullia kannattaa varovasti kääntää esim. 6 minuutin jälkeen ympäri.

Alkuperäisessä ohjeessa opastetaan varaamaan iso kattila, johon kaikki mahtuu. Meillä kyllä on tähän asti riittänyt ihan normaali paistinpannu, niissä tuppaa nykyään olemaan sen verran korkeat reunat jo ihan normiversioissa että aika fakiiri saa olla jos meinaa yli reunojen saada tuon tulemaan.

Mausteissakin voi mennä kaapin sisällön ja tunteen mukaan. Garam masala -seos toimii ihan hyvin jos ei satu noita erillisiä mausteita kaikkia hyllystä löytymään.

Pullat voi tarjoilla haluamansa lisukkeen kera. Meitä laiskotti joten lautaselle päätyi ainoa keittiömme virallisen hyväksynnän saanut pakasteperuna, McCainin Golden Longs. Aiemmilla kerroilla olemme kokanneet seuraksi myös riisiä, kuskusia ja omatekoisia lohkoperunoita, ja kaikki toimii.

Juomavinkkinä voidaan suositella olutta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näitä on kyllä pakko tehdä!Just mitä olen etsinytkin, ettei aina vaan kotoisia mummin lihapullia. :)

oliivia kirjoitti...

Voimme kyllä lämpimästi suositella, tämä on mukavan mausteinen, muttei liian tulinen ruoka. Ja taatusti eri makuista kuin ihan perinteiset lihapullat!

Anonyymi kirjoitti...

Löysin ohjeenne googlettamalla etsiessäni jotain vaihtelua meidän kefta-palleroihimme sekä perisuomalaisiin lihapulliin ja on nyt pakko kommentoida, että NÄMÄ OLIVAT TOSI HYVIÄ!

Kiitos vaan ohjeesta! Näitä tullaan tekemään uudemmankin kerran. Maistui muuten myös marokkolaiselle puoliskolleni erinomaisesti :-)

oliivia kirjoitti...

Kiitos Jonna kommentoinnista, on aina mukavaa kuulla kokemuksia jos jotain reseptiä on kokeiltu!

Tämä on kyllä meidänkin suosikkiruokia, en edes muista milloin olisi perinteisiä lihapullia tehtykään.