25. helmikuuta 2007

melkein burgundinpataa!


Talvisunnuntaiden pataruoat osa viisi tsiljoonaa... Viikonlopun mentyä aika lailla ulkoliikuntatapahtumien parissa ruoanlaiton piti olla tavallistakin helpompaa... Pakkasesta sisään tultua ei jaksa monimutkaiseen värkkäämiseen keskittyä oikein ollenkaan. Olin bongannut jo aiemmin Pastanjauhajilta Lammaspadan ohjeen. Altistuttuani jossain vaiheessa voimakkaasti lampaiden kasvatukseen keskittyneelle kulttuurille söisin mielelläni lammasta useamminkin kuin vain pääsiäisenä. Parempi Puolisko ei ihan täysin ole vielä lämmennyt ajatukselle, vaikka pikku hiljaa yritän ujuttaa menuumme lammasta silloin tällöin. Tällä kertaa kyllä kävi niin, että jostain kumman syystä unohdin kokonaan ostaa lammasta käydessäni perjantaina tekemässä viikonlopun ruokaostokset. Ehtiessäni sunnuntaina päivällä auki olevaan kauppaan, ei siellä tietenkään ollut muuta lammasta tarjolla kuin umpijäässä olevaa paistia. Niin ollen ruoka jalostui enemmänkin burgundinpadan suuntaan.

Niin tai näin, tällaista siitä tällä kertaa tuli:

Nautaa punaviinipadassa
n. 3 annosta

400g naudan sisäpaistisuikaleita
1 pkt pekonia
3 punasipulia
4 tuoretta herkkusientä
4 valkosipulinkynttä
1 maustekurkku
n. 3½ dl punaviiniä
n ½ dl vettä
liemikuutio (liha-, tai valkosipuli-yrttiliemi)
mustapippuria
valkopippuria
timjamia
rosmariinia
oreganoa
suolaa

Näin se tapahtuu:
Nosta liha ja pekoni lämpimään noin 30 min. ennen ruoan valmistusta. Suikaloi pekoni, lohko sipuli ja sienet, paloittele maustekurkku isoiksi paloiksi. Voit puolittaa valkosipulinkynnet pitkittäin jos ne ovat kovin isoja. Laita pekonisuikaleet hiukan lämmenneeseen valurautapataan (tai pannulle), ruskista omassa rasvassaan. Lisää naudansuikaleet, ruskista. (Jos ruskistat pannulla, siirrä tässä vaiheessa lihat uuninkestävään, mieluiten kannelliseen astiaan.) Lisää sipulit, valkosipulit, sienet ja maustekurkku. Lisää vesi ja viini (nestettä sen verran että ainekset juuri ja juuri peittyvät). Mausta (suolan voit lisätä vasta uunikypsennyksen jälkeen). Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 2 ½ tuntia. Tarkasta maut ja lisää suolaa tarpeen mukaan.

Tarjoile riisin, kuskusin tai alkuperäisen reseptin rosmariiniperunoiden kanssa. Juomaksi voit tarjota punaviinipullon loput.

Alkuperäinen suunnitelma lammaspadasta rosmariiniperunoilla jäi siis aika kauaksi teoriaan, koska lammasta en saanut ja perunoita en sitten ehtinyt tehdä. Tuo alkuperäinen resepti pitää kyllä toteuttaa piakkoin, sen verran herkulliselta se kuulostaa...

Pata oli kuitenkin loistavan hyvää, ja viini (josta tarkemmin alla) sopi sen kanssa oikein mainiosti. Viini padassa tosiaan syventää mukavasti makuja. Seuraavalla kerralla joukkoon voisi lorauttaa vähän kermaakin, tai nokareen tuorejuustoa vähän makuja pyöristämään. Kyllä pataruoat ovat hyviä!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Less is more! Älä siis turhaan pilaa pataa kermalla, aromikas ja tumma punaviinikastike ei sitä suinkaan kaipaa. Kokeiltu on. Pekonin suhteen sama, koilin sekä että ja vähemmän on enemän. Siis kunnon naudanpaistia ja tietysti herkkusieniä. Aah

oliivia kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Säästetään kermat siis ihan muihin ruokiin!
Pata oli kyllä TODELLA hyvää, lihat ihanan mureita kun saivat hautua kunnolla. Mietimme juuri että mikähän se taika on tuossa valurautapadassa kun sillä tuntuu tulevan ylivoimaisesti parhaita patoja...

Anonyymi kirjoitti...

Valuraudan taika kai on ainakin se, että alussahan lihan pinta ruskistuu kunnolla kun siihen ottaa värin kovalla lämmöllä. Ja jokin muu selittämätön.Ilmeisesti tuo lämpö tai kovan kuumuuden kesto. Nappasin parempaan talteen äitini vanhan kunnon 60-luvun padan ja sitä ei kyllä voita mikään. Kypsentää tasaisesti.Myös kokkipadat ovat hyviä, mutta ensin burgundinlihan pitää nimenomaan ruskistua valurautapannussa.