22. maaliskuuta 2007

makkaranpurijan mieliruoka (bratwurstipata)


Meillä syödään makkaraa tosi harvoin, lähinnä joskus kesällä perinteisen grillimakkaran muodossa. Nyt jääkaapissa kurkisteli pian päiväyksensä saavuttava bratwurstipaketti, oli raukka jäänyt sinne yksinään kun Full English Breakfast tehtiinkin ilman makkaroita pari viikkoa sitten. Suolaa&Pippuria -blogissa oli joku aika sitten ihana makkarapadan resepti, jonka olin pistänyt kokeilulistalle. Itse en ole aiemmin älynnyt ollenkaan, että riisitkin voisi sujauttaa sinne samaan syssyyn kypsymään, ettei tarvitse erikseen enää keitellä... Onneksi on ruokablogit, joista aina oppii uutta! Bratwurstit päätyivät siis pataan.

Nahkahousun nakkipata
4 (isohkoa) annosta

1 pkt filepekonia
300 g bratwursteja
2 sipulia
valkosipulia
½ paprika
1 prk kidneypapuja
2 dl paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
1,5 dl riisiä
3 dl vettä
mausteita: chilirouhe, mustapippuri, juustokumina, timjami, tabasco, hunaja, suola

Ruskista padassa pekonia aloittaen miedosta lämmöstä (rasva sulaa paremmin). Lisää pilkotut bratwurstit ja sipulit, ruskista hetken aikaa. Lisää pavut, tomaattimurska ja pyre sekä mausteet. Anna muhia hetken. Lisää sitten riisit ja vesi. Jatka kypsennystä joko hellalla alhaisella lämmöllä tai sitten uunissa noin 175 - 200 asteessa. Meillä pata tyrkättiin uuniin että päästiin itse lenkille. Uunissa 175 asteessa noin 50 minuuttia ja pata oli jo valmis. Vähemmälläkin selviää, tässä ajassa riisit ehtivät jo turvota aika massiivisiksi. Suosittelemmekin että jos teet haudutuksen uunissa, käytä vähemmän riisiä (esim. vajaa 1 dl). Jos taas kypsennät vähemmän aikaa ja hellalla, voi tuokin 1,5 dl olla ok.

Tarjoile dijonsinapista sekä jugurtista ja kurkkusalaatista tehdyn kastikkeen kanssa. Lisänä maistuu Jamien paras valkosipulileipä. Tällä kertaa juustoraasteella ja ruohosipulilla päällystettynä.
Pata oli hyvää, sopivan mausteista ja tomaattista. Ja kuitenkin eri makuista kuin muut aiemmin tekemämme padat. Valmistui helposti ja nopeahkosti.

4 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Näyttää herkulliselta, sekä pata että leipä, joka on saavuttanut mielettömän suosion ruokablogeissa, poikaystävänikin on sitä kerran tehnyt ystävilleen kehoituksestani ja oli maistunut. :-)

Itse en syö punaista lihaa, mutta jokin aika sitten testattu broilerilenkki kävisi tähän varmaan ihan passelisti ja lienisi tuo miehisempikin puolisko tyytyväinen :-D

oliivia kirjoitti...

Tuo Jamien leipä on kyllä ylimaallisen hyvää... Se on kaikki kehunsa ansainnut! Ainut huono puoli on, että sitä tulee AINA syötyä liikaa. (Siis niin paljon liikaa että ei pysty oikein kuin puhaltelemaan sohvalla loppuillan ;) )

Padathan on tosiaan siitä hyviä, että niitä voi sovellella aika lailla oman maun mukaan. Kannattaa kokeilla myös thai-maustettua kanapataa, joka löytyy tuolta aiemmista postauksista. Tässä kokeilimme tosiaan ensimmäistä kertaa laittaa riisitkin pataan; mahtava idea, joskin riisin määrää kannattaa rajoittaa "normaali"annoksesta!

--KATA-- kirjoitti...

Tuosta kastikkeesta, mikä kurkkusalaatti?

oliivia kirjoitti...

Oli Felixin (muistaakseni) valkosipulikurkkusalaattipurkista. Voi myös käyttää sinappikurkkusalaattia, silloinhan ei tarvitse lisätä dijonsinappia ollenkaan. Tuo pikakastike sopii myös esim. grillatulle kanalle hyvin.