29. huhtikuuta 2007

melkein terveellistä: kasviksia piirakassa

Vapunvietto lähestyy ja kaikenlaiset menuvaihtoehdot pyörivät mielessä. Itse ajattelin laitella ainakin pieniä cocktail-lihapullia, Paolan pastasalaattia sekä mielenkiintoista sillitahnaa. Ja tietysti nuo aiemmin esitellyt oliivit pääsevät pöytään. Lisäksi tekisi mieli tehdä vaikkapa apinakeittiön munakoisotahnaa, ja tapenadea, ja... niin, ruokaa on yleensä aina liikaa kun innostuu kokeilemaan kaikkea.
Piirakat ovat myös hyviä, ja täytteitä voi vaihdella mielensä mukaan. Peruspiirakkataikinat (siis murotaikina) ovat hiukan liian rasvaisia meidän makuumme, mutta onneksi Ruotsin lahja tv-keittiöille, Tina Nordström, tuli apuun. Tinan piirakkapohjasta tulee hiukan vähemmällä voimäärällä ihanan mureaa! Alkuperäisessä ohjeessa (löytyy ainakin kirjasta Huippuhyvää!) piirakan täytteeksi tulee perunaa, sipulia sekä oliiveja (on muuten hyvää silläkin tavalla!). Tällä kertaa sovelsin hiukan itse.

Tinan huippupiirakka
n. 10 annosta

Pohja:
50 g huoneenlämpöistä voita
4 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl maitoa (kokeilin tällä kertaa ruokajugurttia ja vettä, hyvin toimi)
2 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen (olen käyttänyt kuumempaakin uunia hiukan täytteiden ja kiireen mukaan). Sekoita kaikki taikinan aineet (esim. monitoimikoneessa tai puuhaarukalla). Kauli taikina ja vuoraa sillä irtopohjavuoka (tämä määrä riittää n. 26 cm halkaisijan vuokaan). Nosta taikina jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Täyte
3 isoa punasipulia
3 valkosipulinkynttä
6 aurinkokuivattua tomaattia
100 g Auraa
kourallinen mustia oliiveja
n. 2 dl kevytranskankermaa (tai ruokajugurttia)
2 dl maitoa
4 munaa
mausteita mielen mukaan
(5 kirsikkatomaattia halkaistuna)
kourallinen pinjansiemeniä
parmesania

Viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit pannulla pehmeiksi. Levitä sipulit piirakkapohjalle (ei tarvita esikypsennystä!). Ripottele päälle aurajuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä oliiveja. Sekoita munat, maito ja ranskanerma / jugurtti. Mausta suolalla, pippurilla, yrteillä ja tabascolla (munaseos saa olla aika mausteista, ettei piirakka jää liian mauttomaksi). Kaada seos piirakan päälle. Ripottele pinnalle pinjansiemeniä ja raasta parmesania. Myös halkaistut tomaatit voit laittaa pinnalle, mutta näiden takia piirakasta tuli turhan nesteinen, joten jättäisin ne pois kokonaan. Osan aurinkokuivatuista tomaateista ja oliiveista voisi jättää pinnalle ripoteltavaksi, jotta piirakka on kauniimman ja värikkäämmän näköinen. Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua. Piirakka on parhaimmillaan haaleana.

Kuten sanottua, piirakka oli turhan nesteistä ehkä tomaateista johtuen. Mutta hyvää se oli! Lisänä menisi raikas vihersalaatti. Juomaksi meillä nautittiin saksalaista Devil's Rock Pinot Grigio -valkoviiniä (josta lisää alla). Buffet -pöydässä tämä piirakka riittää muun tarjonnan ohella hyvin 10 hengelle. Kahdestaan sitä saa urakoida ainakin kolme päivää ennen kuin se on tuhottu ;)

2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Sama vappumenun pohdinta menossa täälläkin... Juuri Portugalista talvilomailemasta palanneena tämä Suomen vappusää hieman kauhistuttaa!

Piirakkapohjan ohje vaikuttaa oivalta, ovat tosiaan usein aika rasvaisia. Ja liian usein tulee itse vähän oikaistua ja käytettyä valmispohjaa. Sopisikohan tämä virittää parsapiiraaksi, ehkä muutamalla pekonimurulla höystettynä? Täytyykin pistää ajatus muhimaan...

oliivia kirjoitti...

Kyllä sää on todellakin hurja... ja autossa jo kesärenkaat!

Aah, parsa-pekonipiiras kuulostaa oivalta idealta! Tästä taikinamäärästä tulee reilusti sellainen 26 cm halkaisiljaltaan oleva irtopohjavuoka täyteen, joten jos käytät pienempää vuokaa niin kannattanee muokata määriä vastaavasti.