19. toukokuuta 2007

ei oo reilua

Ylimuulin julistettua toukokuun ruokahaasteen aavistelin hiukan vaikeuksia. Näillä leveysasteilla on juuri ja juuri saatu reilun kaupan banaanit ja kahvi kauppojen perusvalikoimiin. Siitäkin huolimatta olin varustautunut tekemään haasteruoan ja postauksen avokadosta, se kun tuntui reilun kaupan tuotteista jotenkin omimmalta. Käytyäni tänään melkein kaikki paikalliset ruokakaupat läpi löytämättä yhtään reilun kaupan avocadoja, tajusin että suunnitelmaan tulisi muutos. Onneksi on lähikauppana Valintatalo, josta löytyy mitä ihmeellisempiä tuotteita (kuten parsakattiloita... oikeasti, kuinka monessa ruokakaupassa on myynnissä parsan kypsennykseen tarkoitettuja kattiloita?). Sieltä sitten mukaan tarrasi reilun kaupan mango.

Onneksi minulla oli juuri mangoon sopiva varasuunnitelma. Reseptejä selaillessani olin törmännyt tähän ohjeeseen, joka kuulosti kiintoisalta. Kotona mieleeni muistui myös Aurinkotuulen reseptistä aiemmin kokkaamamme mango-broilerlasagne. Näistä resepteistä yhdistellen syntyi raikkaan tulinen ja hedelmäinen mango-broilerpasta.

Mangoa ja broileria tulisenkirpeässä pastakastikkeessa
2 annosta

2 broilerin rintafilettä naturel (ohuita pihvejä)
½ mango (tuore, reilun kaupan)
1 shalottisipuli
1 valkosipulinkynsi
kurkumaa
n. 1 dl kevätsipulia pilkottuna
1 tl mangochutneyta
1 tl sambal oelek-tahnaa
½ kanaliemikuutio
½ tl raastettua inkivääriä
3 rkl ruokajugurttia (tai vastaavasti ruokakermaa)
½ tl limemehua
(suolaa)
parmesania raasteena

Laita ensin pastavesi kiehumaan. Pastan kiehuessa valmista kastike:

Hienonna sipuli ja valkosipuli, pilko mango ja kuutioi broileri. Kuullota sipulia ja valkosipulia hetki öljytilkassa kurkuman kanssa. Varo kuumentamasta liian pitkään, ettei kurkuma "rusketu". Lisää pannuun broilerikuutiot ja ruskista. Lisää sitten mangokuutiot ja pilkottu kevätsipuli ja kuullota pari minuuttia. Lisää chutney, kanaliemikuutio, sambal oelek, inkivääri ja hiukan vettä. Lisää lopuksi ruokajugurtti ja hiukan limemehua. Anna hautua hetken aikaa, tarkista maut. (Voit lisätä esim. hunajaa tai suolaa tarvittaessa)

Valuta pasta ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Anna vetäytyä hetken aikaa ennen lautasille nostamista. Raasta päälle vielä tuoretta parmesania.

Maku oli raikas ja sopivasti tulinen. Mango sopi yllättävän hyvin ruokaan, se jäi vielä mukavan purtavaksi tuossa kastikkeessa. Tuore mango on lisäksi aika raikasta, eikä varsinaisesti kovin makeaa.

3 kommenttia:

oliivia kirjoitti...

Jaahas, Bloggeri on itsestään kieltänyt tämän postauksen kommentoinnin... No nyt toimii taas!

Sohvi, kannattanee käydä Valintatalossa, meillä tuosta lähikaupasta löytyy kaikkea jännää kuten valurautapatoja ½ hintaan ja salamia Epsanjasta ja reilun kaupan mangoa. Ihanaa risottoriisiäkin löysin juuri sieltä! Outoa... Mitään peruselintarvikkeita sieltä ei kyllä oikein löydy... Tsemppiä haasteeseen!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Hohoo! Lisää haastepostauksia. :-) Mango ja kana kuulostaa ihanalta! Mutta kypsyyden kanssa on kyllä ongelmia täälläkin toisinaan, saapi kypsytellä avokaadoja sanomalehdissä ja mangoja folioissa... Tosin Hakaniemen hallin luomupuoti tarjoaa aina kahdensorttisia avokadoja; kypsiä ja kovempia. Voipi sitten ostaa sen mukaan koska aikoo kokata. Sitä voi kutsua jo palveluksi. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Reilun kaupan avokadoja löytyy ainakin espoon Tapiolasta paikallisesta K-supermarketista.Viimeksi ostamani olivat valitettavasti mätiä kuoren alta ja raakoja kiven ympärillä. Ikävää. Yritän kuitenkin vielä uudestaan.