30. syyskuuta 2007

Jamie antaa linnulle siivet

Muistattehan Jamien täydellisen uunibroilerin? Hehkutinkin jo silloin, että sen parempaa kanaa en liene koskaan syönyt. Koukkuunhan siinä sitten jäätiin, ja heti kohta löysin itseni kaupan pakastealtaalta ostamasta taas kokonaista broileria. Vaikka viimeksi kovasti uhosinkin, en tähän mennessä ollut vielä ehtinyt lihakauppiaalta tuoretta kanaa kyselemään. Eilen sen sijaan ehdin, ja näyttää siltä että seuraava kokonainen kana onkin sitten ihan tuoretavaraa!
Mutta tämä siis tuli pakastealtaasta, maustamiseen antoi osviittaa paitsi toinen Jamien resepti, myös ruokapokkarisarjasta löytynyt chilibroilerin ohje. Kokonaisuus on kuitenkin kaiken kaikkiaan ihan omaa käsialaa.
Tällä kertaa kypsensin kanan padassa, jolloin käryäminen ei ollut läheskään samaa luokkaa kuin uunipellillä kypsennettäessä.

Täydellisen uunibroilerin paluu
4 annosta (tai 2 annosta ja loput seuraavan päivän kanasalaattiin)

1 broileri / kana, n. 1 kg
1 tuore chili
paprikajauhetta
inkivääriä (tuoretta raastettuna tai jauhetta)
oliiviöljyä
nippu persiljaa
2 n. 3 cm palaa tuoretta inkivääriä
1 lime
3 valkosipulinkynttä

1 paprika
2 punasipulia
4 valkosipulinkynttä

Sulata broileri ja huuhtele se joka puolelta. Taputtele huolellisesti kuivaksi talouspaperilla.
Laita uunipelti tai valurautapata 225-asteiseen uuniin kuumenemaan.
Poista chilistä kanta ja siemenet ja hienonna. Sekoita oliiviöljyä, paprikajauhetta, inkivääriä sekä chili tahnamaiseksi seokseksi. Irrota varovasti kanan nahka rintalihoista kahdeksi "tunneliksi". Hiero lihan pintaan hiukan suolaa sekä osa maustetahnasta. Vedä varovasti nahka takaisin niin että lihaa ei pilkota alta. Työnnä linnun vatsaonteloon persiljaa, litistetyt valkosipulinkynnet sekä viipaloitu inkivääri. Pese lime huolellisesti, halkaise ja työnnä linnun vatsaonteloon. Leikkaa koipien paksuimpiin kohtiin pari-kolme viiltoa. Hiero loput maustetahnasta linnun pintaan ympäriinsä. Mausta vielä suolalla ja pippurilla joka puolelta.
Ota kuuma pata uunista, lorauta pohjalle pikkuisen oliiviöljyä. Laita kana kyljelleen pataan, kypsennä 5 minuuttia, käännä toiselle kyljelle ja kypsennä taas noin 5 minuuttia. Käännä kana rintapuoli ylöspäin ja kypsennä uunissa noin tunnin verran.

Poista paprikasta kanta ja siemenet, huuhtele. Kuori sipulit ja lohko ne neljään osaan. Litistä valkosipulinkynnet. Heitä kaikki kasvikset pataan kypsennyksen loppuvaiheessa ja anna kypsyä noin 20 minuuttia. Kasvikset saavat herkullista makua kanan mausteista ja sipulit kypsyvät ihanan makeiksi.

Ota kana uunista ja anna levähtää hetken. Tarjoa esim. riisin tai lohkoperunoiden kanssa. Meillä syötiin tällä kertaa vihersalaattia sekä tätä kanaa kasviksilla... Ihanat maut, taas kerran! Mahtavaa sunnuntairuokaa.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heip taasen -- tuo Stokkan pakastebroileriosasto tuntuu meitäkin houkuttelevan, eli teimme nyt kolmannen kerran uunibroileria eri ohjeilla (Maailman eniten täydellisin..., Anna-lehden numero 38 Rapeaa hunajakananpoikaa ja nyt sitten tämän ohjeen mukaan). Mielenkiintoisia nuo lämpötilaehdotukset - Annan reseptissä 175 astetta ja Jamie ehdottaa resepteissään tuota 225 astetta. Paistoaika kuitenkin on suurin piirtein sama. Mutta summa summarum - tosi hyvää tuli taasen ja ne kasvikset (sipulit ja paprika) veivät kielen mennessään!

oliivia kirjoitti...

Moi,
kiitos kommentista!
Mielenkiintoisia tosiaan nuo lämpötilasuositusten erot... Kokonaisessa broilerissa aina vähän jännittää se kypsyysaste, joten kun Jamie ilmoitti reseptissään pitävänsä jopa "yli"kypsästä niin olemme menneet suosiolla sillä ohjeella. Kuivaa ei ole kyllä tullut kertaakaan! Ja tosiaan, kasvikset ja perunat saavat ihanasti makua kanan kyljessä kypsyessään. Millainen oli tuo Anna -lehden versio? Kuulostaa sekin herkulliselta!
Seuraavaa kertaa varten aion tilata hallin lihakauppiaalta tuoretta kanaa...

Anonyymi kirjoitti...

Heip - siis Annan resepti lähtee rehvakkaasti kahden broilerin taktiikalla eli
2 tuoretta jyväbroileria
40 g pehmeää voita
3 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta tinjamia
3 sitruunaa
suolaa ja mustaapippuria
2 rkl hunajaa
1 dl kuivaa sherryä.
Kuivaa broilerit talouspaperilla. Sekoita voi, murskatut valkosipulinkynnet ja tinjami keskenään. Halkaise sitruunat ja työnnä molempien broilereiden vatsaan kaksi sitruunanpalaa. Hiero maustettu voiseos broilereiden pintaan, mausta suolalla ja mustapippurilla.

Sido broilereiden jalat tiukasti vatsan päälle narulla ja nosta ne uunivuokaan. Valuta pinnalle hunaja, sherry ja yhden sitruunan mehu. Kypsennä 175-asteissa uunissa noin tunnin ajan. Voitele broilereita valuneella liemellä
1 - 2 paistamisen aikana.

Tarkista kypsyys pistämällä tikulla rintalihan paksuimpaan kohtaan. Kun sisältä valuva neste on kirkasta ja liha irtoaa hyvin luista, liha on kypsää.

Täytyy myöntää, että uunimme oli lähemmäs 200 astetta (komppasimme enemmän Jamieta :-), sillä mekin haluamme varmistaa, että liha on varmasti kypsää!

oliivia kirjoitti...

Kiitos kaunis reseptistä, seuraavan kerran teemme tällä!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kiitos, omassa keittiössäkin makaa parikin Jamien opusta, mutta eipäs ollut resepti sattunut silmiin ennen teitä, loistavaa viikonloppu sapuskaa!
Jamie on kyllä ihan omaa luokkaansa, perhe on eritoten menettänyt makunystyränsä piirakkaohjeelle, seuraavaksi aion testata Jamien suklaapiirakan chilisuklaasta tehtynä.

oliivia kirjoitti...

tappura, kyllä se Jamie osaa...
Meilläkin kyllä yksi yksinäinen kirja makoili aika pitkään kaapissa ennen kuin tuli tehokäyttöön... ja sitten pitikin jo ostaa kolme kirjaa lisää.
Välillä pitää jo vähän rajoittaa ettei tule pelkkää Oliveria koko ajan.

Unknown kirjoitti...

Tämähän on aivan loistava resepti. Halli... vaimo kaivoi tämän täältä jokunen kuukausi sitten ja sen jälkeen on tullut 'muutamia' kertoja katseltua selällään makaavaa kanaa tuolla uunissa, ja sen ulkopuolella.

Maukasta, ah niin maukasta!

oliivia kirjoitti...

Kiitos Erno kommentista! Tämä lintu on tosiaan herkkua, ja muut vastaavat viritykset myös. Kunpa linnun paistaminen ei vaan käryttäisi niin paljon... Viisaita vinkkejä otetaan vastaan!

pokerface66 kirjoitti...

Moronx, kokeilkaapa kanelia mausteena broiskuun..tapaan tehdä jouluksi faarini ohjeen mukaan joulukanaa ja siinä kanelin maku saa hehkua läpi..toki limet, valkosipulit ja chilit myös ok.

oliivia kirjoitti...

pokerinaama, kiitos vinkistä, kaneli voisi toimia aika mainiosti: pitääpä tässä talven kestäessä kokeilla sekin! mihin muihin mausteisiin yhdistelette, jos saa udella?