25. lokakuuta 2007

puspus


Lähestyvän viikonlopun kunniaksi vähän herkkuja. Silloin kun me olimme pieniä, näitä sai vielä reilusti kutsua neekerinpusuiksi. Nykyään kun korttipelikin on uudelleen nimetty Pekaksi ja lakupaketista kuvat uusittu, nämä ovat siis pelkkiä pusuja. Hyviä jokatapauksessa. Brunbergin pusut ovat aina olleet minun suosikkejani makeista herkuista. Aikaa sitten jo bongasin tämän resepti sekä Hellapoliisilta että Marielta, ja yllätyin että näitä herkkuja voisi itsekin tehdä!

Kun sitten vihdoin suklaahaasteen kakusta (muistakaahan muuten äänestää suosikkianne) jäi valkuaisia yli juuri sopivasti, ajattelin vihdoin tarttua tuumasta toimeen.

Mokkapusut
n. 9-12 isoa pusua

3 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl pikakahvijauhetta

Marie-keksejä (tai ohutta vohvelilevyä)
n. 200 g taloussuklaata

Vatkaa puolet sokerista ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää loppu sokeri vähin erin koko ajan vatkaten. Vaahdon pitää olla niin jämäkkää että se pysyy kulhossa vaikka kulho käännettäisiin nurin päin. Sekoita sitten pikakahvijauhe (tai muut haluamasi makuaineet) varovasti lusikalla vaahtoon. Lusikoi vaahto pursotinpussiin tai vahvaan pakastepussiin (josta leikkaat kulman auki). Pursota kekseille. Paista 150-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia, kunnes vaahto on hiukan kiinteytynyt. Sulata suklaata mikrossa tai vesihauteessa ja dippaa pusut siihen, jotta ne saavat suklaakuorrutuksen. Nosta jääkaappiin jäähtymään ja tekeytymään. Ehdottomasti parhaita parin päivän päästä!

Minulla tuo suklaakuorrutus jäi vähän niin ja näin, kun ei ollut tarpeeksi suklaata jotta siihen olisi voinut dippailla, ja niinpä pursottelin suklaata pussista pusujen päälle...
Ensi alkuun, heti valmistuspäivänä olivat aika lailla makeita, jopa liiankin makeita meidän makuun. Parin päivän jääkaappisäilytys kuitenkin tasoitti makuja (ja pehmensi keksipohjia) juuri sopivasti, ja näistä tuli todella herkullisia! Helppoa ja kohtuullisen nopeaa herkkua makeannälkään, suosittelen kokeilemaan!

Marengin teossa voi olla vaikeuksia, lähinnä jos välineet eivät ole ehdottoman puhtaat ja kuivat. Tuolta Hellapoliisilta ja Marielta löytyy hyvää ohjeistusta aiheeseen. Minullakin vaahto alkoi hetken päästä hiukan löystyä kun olin lisännyt kahvijauheen, mutta hyvin sitä pystyi silti pursottamaan. Kannattaa kokeilla!

5 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mokkapusut on ikisuosikkeja! Ja parasta mitä Brunberg tarjoaa. Itse olen aikanaan bongaillut saman reseptin mutta niinhän se on jäänyt... Onhan se pian tartuttava tuumasta toimeen kerta tekin :-) Ihanaa. Pusui!

Anonyymi kirjoitti...

Pusut toimii kyllä aina. Mokkapusut on minunkin suosikkejani, vaikka juuri niitä en ole itse kokeillut tehdä. Marianne pusut on myös loistavia.
Pienenä vinkkinä, kuorrutussuklaaseen kannattaa laittaa pari tl öljyä, niin ei tule liian paksua kerrosta pusun päälle.
Namskis, pitäsköhän tehdä taas näitä... :)

oliivia kirjoitti...

kiitoksia vinkistä, vesikirppu! mietinkin että aika paksua oli suklaa...
Muuli, kyllä näitä kannattaa kokeilla, on melkein parempia kuin Brunbergin tekeleet.

Nelle kirjoitti...

oih nam. ihania. Kauhee nälkäki - iltapäiväkahville voisin ottaa pari, kiitos!

oliivia kirjoitti...

Nelle, ne ON ihania... ja itseasiassa aika helppoja tehdä, ja säilyy jääkaapissa muutaman päivän yllättävän hyvin.