24. toukokuuta 2009

kas, katsoppas gazpacho

Toukokuun ruokahaasteen aiheena on piknikeväs. Voikeittiössä oli heti kehitteillä näppärä pikku resepti täytetyistä sämpylöistä, hieman kuten näissä postauksissa. Ja kuinka näppärästi se jäikin taas toteuttamatta määräaikaan mennessä! Nyt olemme kuitenkin vakaasti päättäneet pitkästä aikaa osallistua, joten tämä laseistakin helposti tarjoiltava kylmä keitto pääsee mukaan. Keitto on mitä mainioin alkuruoka piknikille: sen voi tehdä helposti etukäteen, kuljettaa vaikkapa tavallisessa termospullossa paikalle, ja tarjoilla laseista. Viilentää ihanasti kuumana kesäpäivänä. Jos matka on pitkä tai päivä kuuma, voi termariin sujauttaa muutaman jääpalan keiton sekaan.

Reseptin pohjaa haettiin sekä Pastanjauhajilta että Herne nenässä -blogista.

Gazpacho eli nestemäistä salaattia

pari reilua viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
n. 1 dl oliiviöljyä
2-4 valkosipulinkynttä
½ kg tomaatteja
1 vihreä paprika
1 kurkku
½ sipuli
n. 2 dl vettä
loraus viinietikkaa (meillä sherry-)
suolaa ja mustapippuria

Revi leivät kulhoon, lorauta oliiviöljy perään. Viipaloi valkosipulinkynnet ohuelti, laita kulhoon ja sekoita. Anna leipien imeä valkosipulia ja öljyä itseensä parikymmentä minuuttia (pidempikään aika ei haittaa).
Kuori tomaatit ja kurkku, kuutioi ronskisti paloiksi. Putsaa paprikasta kanta ja siemenet pois, ja kuutioi sekin. Laita kasvikset, leipäpalat ja valkosipuli tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Siirrä kulhoon, lisää vesi, viinietikka ja mausteet. Anna tekeytyä jääkaapissa.
Retkelle lähtöä varten pakkaa keitto termariin (mitä suurempi suuaukko, sen parempi) ja ota mukaan mukeja tai laseja tarjoilua varten. Voit myös lisätä keiton sekaan jääkuutioita.

Keitto oli todella hyvää, sitä tullaan tekemään kesällä useamminkin!
Muistaakseni Ylimuulin keittiöstä löytyy lisää ideoita kylmien keittojen aineiksi, niitä pitää päästä itsekin kokeilemaan!

4 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Just suunnittelen kokeilevani ekan kerran gazpachoa ja täällähän on ohje! Minä olen surautellut lähiaikoina green smoothieita, joita ehkä voi keitoiksikin sanoa, mutta ei niin paljon kuin gazpachoa. Olinko selkeä? ;-)

Mutta tämä menee ajeluun tänään tai huomenna. Ja postiakin pitäis taas laittaa! Mutta oon koko päivän taas liesussa. Mitä kalasalaattia sitä muuten keksis retkievääks paikan päällä tehtäväksi?

Harmaaparta kirjoitti...

Gazpachoa on tullut tehtyä vuosien mittaan useasti. Erittäin hyvää. Minulla on kyllä erilainen resepti, mutta kukin taplaa tyylillään. Tällainen amatöörikokkihan tekee tunnetusti ruoan omasta päästään.

Koska tarjoan keiton kuumana kesäpäivänä jääkylmänä, jääpaloja vielä joukossa, niin kannattaa varmaan sinne pique-niquelle siihen termosastiaan laittaa jääpaloja. Miten pitäisi toimia kun osa keiton lumoa on suoraan pannusta lämpimät paistetut leipäkuutiot? Suosittelen grillaamista, eikös sitä tehdä retkellä?

Voi myös olla,kun tietää nämä oikulliset säät, että ennalta sovittu retkeilypäivä vaatiikin lämmintä tomaattikeittoa.

oliivia kirjoitti...

Muuli, se on taas sitä teletapiaa, ite olin oikeesti JUST tehny tätä kun postasit sen green smoothien...

Liesuamista sitä täälläkin riittää. Pahan pistit, kalasalaatti ja vielä retkellä paikan päällä... Hätäpäissään menisin ehkä lohiversiolla Paolan pastasalaatista tai sitten vaikka tuna-perunasalaatti jos voi etukäteen valmistella.

Harmaaparta, gazpachonkin reseptejä on varmaan yhtä monta kuin sitä kokkaavia :)
Meidän versiossa ei noita leipäkuutioita lainkaan ollut, mutta niitähän voisi tosiaan grillata tai vaikka nuotiolla paahdella, jos on avotulen teko sallittu.
Ja tosiaan, kuka kieltää tarjoilemasta keittoa lämpimänä, vaikka se alunperin jääkylmäksi olisikin tarkoitettu! Suomen kesä kun on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen, kaikkeen kannattanee siis varautua.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Tää on ihanaa ja just postasin ameriikan maalle ohjeen kokeiluun! :-P

Lohisalaattia tehtiinkin, kera vuohenjuuston, oli mauuuuukasta.