31. toukokuuta 2009

bataattitornit

Sattuneesta syystä kaikki viimeaikaiset uutuuskokkailut on käristelty grillissä :)
Tässä mainio lisäkekokeilu, jonka saimme vinkkinä Pastanjauhajilta. Bataattitornit ovat helppo ja makoisa lisuke oikeastaan mille vain grilliruoalle. Koska kesä alkoi vasta äskettäin, näiden nyyttien esipaistelu tehtiin sisällä pannulla.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma menee näin:

tarvitaan
bataatteja
savujuustoa viipaleina (esim. Kippari)
suolaa
mustapippuria
(öljyä)
foliota

Viipaloi bataatit ja tarvittaessa juusto. Revi foliosta n. 10x10cm neliöitä. Esipaista bataattiviipaleita (grillissä tai pannulla), kunnes ovat saaneet molemmin puolin kauniit raidat. Kasaa bataatti- ja juustoviipaleista folion päälle torni, mausta välit pippurilla ja suolalla, sulje folio tiukasti nyytiksi. Kypsennä grillissä vielä n. 10-20 minuuttia, riippuen esikypsennyksen tehokkuudesta ja halutusta lopputuloksesta. Avaa nyytit varovasti ja nauti.

Mainio sekoitus bataatin makeahkoa makua ja savujuuston suolaisuutta.

24. toukokuuta 2009

kas, katsoppas gazpacho

Toukokuun ruokahaasteen aiheena on piknikeväs. Voikeittiössä oli heti kehitteillä näppärä pikku resepti täytetyistä sämpylöistä, hieman kuten näissä postauksissa. Ja kuinka näppärästi se jäikin taas toteuttamatta määräaikaan mennessä! Nyt olemme kuitenkin vakaasti päättäneet pitkästä aikaa osallistua, joten tämä laseistakin helposti tarjoiltava kylmä keitto pääsee mukaan. Keitto on mitä mainioin alkuruoka piknikille: sen voi tehdä helposti etukäteen, kuljettaa vaikkapa tavallisessa termospullossa paikalle, ja tarjoilla laseista. Viilentää ihanasti kuumana kesäpäivänä. Jos matka on pitkä tai päivä kuuma, voi termariin sujauttaa muutaman jääpalan keiton sekaan.

Reseptin pohjaa haettiin sekä Pastanjauhajilta että Herne nenässä -blogista.

Gazpacho eli nestemäistä salaattia

pari reilua viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
n. 1 dl oliiviöljyä
2-4 valkosipulinkynttä
½ kg tomaatteja
1 vihreä paprika
1 kurkku
½ sipuli
n. 2 dl vettä
loraus viinietikkaa (meillä sherry-)
suolaa ja mustapippuria

Revi leivät kulhoon, lorauta oliiviöljy perään. Viipaloi valkosipulinkynnet ohuelti, laita kulhoon ja sekoita. Anna leipien imeä valkosipulia ja öljyä itseensä parikymmentä minuuttia (pidempikään aika ei haittaa).
Kuori tomaatit ja kurkku, kuutioi ronskisti paloiksi. Putsaa paprikasta kanta ja siemenet pois, ja kuutioi sekin. Laita kasvikset, leipäpalat ja valkosipuli tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Siirrä kulhoon, lisää vesi, viinietikka ja mausteet. Anna tekeytyä jääkaapissa.
Retkelle lähtöä varten pakkaa keitto termariin (mitä suurempi suuaukko, sen parempi) ja ota mukaan mukeja tai laseja tarjoilua varten. Voit myös lisätä keiton sekaan jääkuutioita.

Keitto oli todella hyvää, sitä tullaan tekemään kesällä useamminkin!
Muistaakseni Ylimuulin keittiöstä löytyy lisää ideoita kylmien keittojen aineiksi, niitä pitää päästä itsekin kokeilemaan!

9. toukokuuta 2009

pizzaa grillistä

Olihan tätä pakko päästä kokeilemaan: pizzan kypsentäminen grillissä. Ainakin Jauhantapaja on hommaa esitestannut ja toimivaksi todennut. Parista vasta saapuneesta grillausopuksestakin tuli ohjeita vakoiltua, mutta lopulta laiskuus iski ja päätimme yksinkertaisesti mennä tutuilla ohjeilla mutta kypsentää pizzat uunin sijaan grillissä. Nuo varsinaiset pizzan grillausohjeethan perustuvat sille, että lättyä lämmitetään ensin yhdeltä puolelta grillissä, sitten täytetään se paahdettu puoli ja tuodaan takaisin grilliin. Tässä vaiheessa kevättä tuo grillaus on kuitenkin enemmän ruoanvalmistusta grillissä kuin ulkona puuhailua, joten päädyimme yksinkertaisempaan ratkaisuun.

Pohjana käytettiin luotto-ohjetta, Jamien pizzapohjaa, josta kaulittiin kaksi isohkoa, noin uunipellin kokoista pizzaa. Kastike ja täytteet saivat kuitenkin uutta makua fenkolista.

tomaattikastike
kahteen pizzaan

oliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä, murskattuna
1 tl fenkolinsiemeniä, murskattuna
oreganoa
mustapippuria myllystä
chilirouhetta ripaus
merisuolaa myllystä
1-1½ tuubia tomaattipyrettä
loraus balsamicoa
liraus liquid smokea
½ tl hunajaa
hiukan vettä

Lämmitä oliiviöljyä kasarissa, heitä sinne valkosipulit, oregano ja fenkolinsiemenet. Kuullota hetki. Rouhaise sekaan mustapippuria ja suolaa sekä ripauta hiukan chiliä. Sekoittele vielä pikku hetki. Pursota kasariin tomaattipyre, lisää balsamicoa, liquid smokea sekä hunajaa. Sovita koostumus mieleiseksesi lisäämällä vettä. Hauduta miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia.

Täyte
1 pieni kesäkurpitsa
1 tuore fenkoli
ohuita viipaleita salamia / meetwurstia
oliiviöljyä
juustoraastetta

Pese kesäkurpitsa ja fenkoli, leikkaa fenkolista kanta irti. Halkaise fenkoli pituussuunnassa ja leikkaa poikittain ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin esim. juustohöylällä.

Repäise grillinkestävästä foliosta pizzapohjalle sopivan iso pala. Öljyä folio ja jauhota durumvehnäjauholla. Nosta kaulittu pizzapohja foliolle. Kasaa pizza levittämällä pohjalle ensin tomaattikastiketta, sen päälle juustoraaste, sitten kesäkurpitsat, fenkolit ja lopuksi salamiviipaleet päällimmäiseksi. Lorauta vielä hiukkasen öljyä kesäkurpitsaviipaleille.


Esilämmitä grilli kuumaksi, pudota sitten lämpötila noin puoliväliin (n. 225 celsiusastetta). Käyttäen apuna uunipeltiä, luiskauta pizza folioineen grilliritilälle. Sulje kansi ja grillaa noin 8-15 minuuttia, kunnes pohja on saanut väriä ja juustokin kuplahtelee. Huom! juusto ei saa grillissä samalla tapaa väriä kuin uunissa, joten tarkkaile pizzan valmistumista lähinnä pohjan kypsyysasteen perusteella.
Ja ei kun nauttimaan!
Pizzasta tuli kyllä vieläkin parempaa grillissä tehtynä: pohja oli ihanan rapsakka, mutta kuitenkin sopivan pehmeä ja mukavalla tavalla sitkas. Tätä tulee tehtyä toistekin, ja mielessä pyörivät jo monet uudet grillausideat: esimerkiksi naan-leivän kuvittelisin onnistuvan grillissä mainiosti.

3. toukokuuta 2009

hejaheja possu!

Otsikon possu ei suinkaan viittaa raaka-aineeseen vaan reseptilähteeseen eli Polkkapossuun. Joku aika sitten, taisi olla pääsiäisen alla, Possulasta polkattiin varsin mehevän kuuloinen lammaspadan ohje. Emme ihan pääsiäiseksi sitä tainneet tehdä, vaan heti sen jälkeen. Mishmisheyan nimellä tuntuu kulkevan monenmoista Lähi-Idän reseptiä, kaikille yhteistä on lampaan liha ja aprikoosit.
Olimme melko lailla uskollisia alkuperäiselle reseptille, joskin sipulit olivat päässeet loppumaan, paitsi tietenkin valko-, joita lisäsimme mukaan. Laiskana emäntänä allekirjoittanut myös oikaisi riisin keitossa ja työnsi riisit sekä lisää nestettä suoraan pataan ja antoi hautua vielä hetken aikaa. Kätevää.

Mishmisheya, aprikoivan lammaspata
4-6 annosta

0-2 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1,5 tl kanelia
chilirouhetta
n. 1 kg lampaan paistia
0,5 - 1 l vettä
1 pss (250g) kuivattuja aprikooseja
1 tlk kikherneitä
mustapippuria
suolaa
(korianteria)
(riisiä)

Putsaa lampaan paistista enin rasva ja kalvot, kuutioi reiluiksi paloiksi. Kuullota padassa tai kattilassa hienonnettua sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä. Lisää mausteet ja kuullota niitäkin hetki. Lisää lammaskuutiot, ruskista. Lisää sitten vettä niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä (joko liedellä hiljalleen keittäen tai uunissa n. 200 asteessa) n. 1½ tuntia. Tarkasta välillä nesteen määrä ja lisää vettä tarvittaessa. Lisää aprikoosit ja kikherneet (sekä riisi ja vesi jos haluat) ja kypsennä vielä n. 20-30 minuuttia. Valmiissa padassa ei pitäisi juurikaan olla nestettä, ja lihan tulisi olla mureaa. Tarkasta vielä maut ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Pata on järjettömän hyvää. Ruokakuntamme toinen osapuoli (se Parempi) kuvaili tätä parhaaksi koskaan syömäkseen lammasruoaksi. Ja ei, ei tämä ollut ainoa hänen syömänsä lammasruoka :)