4. maaliskuuta 2007

grilliruokaa: pari perunasalaattia

Saimme kutsun illanviettoon ystävien (ja samalla sukulaisten) luo; listalla oli grilliribsejä, ja meidän vastuullamme perunat ja / tai salaatti. Illan emännän kanssa jutellessa siitä kehkeytyi sitten perunasalaatti. Muistelin Jamien Alaston kokki-kirjassa olleen useitakin maukkaan oloisia perunasalaattiohjeita, ja niinpä olikin: perunasalaattia salsa verden kera, sekä perunasalaattia yrttikastikkeella. Perunat eivät tietysti tähän aikaan ole ihan onnen omiaan tällaisiin salaatteihin: parasta olisi käyttää uusia pikkuperunoita. Mutta niillä on mentävä mitä saatavilla on, joten ihan tavalliset talviperunat saivat kelvata. Toinen salaatti on suoraan Jamien kirjasta, toisesta tuli Jamien ohjeiden pohjalta kehitelty oma versio.

Kuvista muuten näkyy että en edelleenkään todellakaan osaa keittää perunoita: jälleen menivät liian pehmeiksi tällaiseen ruokaan... Onneksi ulkonäkö ei vaikuttanut makuun!

Tässä ensin tämä täysin Jamien oppien mukaan tehty:

Perunasalaattia salsa verden kera
n. 8 annosta

1 kg kiinteitä perunoita (mieluiten uusia, pieniä)
2 prk kapriksia
8 anjovisfilettä
reilu kourallinen tuoretta persiljaa (sileälehtistä jos löytyy, meillä oli ihan tavallista)
reilu kourallinen tuoretta basilikaa
reilu kourallinen tuoretta minttua
reilu kourallinen cocktailkurkkuja
1 rkl dijonsinappia
2 rkl punaviinietikkaa tai sitruunamehua
oliiviöljyä
mustapippuria
(suolaa)

Näin se menee:
Keitä perunat, paloittele isommat vielä lämpiminä. Hienonna kastikkeen ainekset veitsellä hyvin hienoksi, sekoita. Mausta dijonsinapilla, punaviinietikalla ja mustapippurilla. Sekoita oliiviöljyä vähitellen joukkoon sen verran, että saat sopivan koostumuksen. Lisää tarvittaessa suola ja punaviinietikkaa (huomaa että kaprikset ja anjovikset ovat aika suolaisia...) Sekoita kastike vielä lämpimien perunoiden joukkoon varovasti käännellen (sitä varovammin jos keität perunoita niin kuin minä...). Anna jäähtyä ja maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Peruna-rucolasalaatti hunajaisella sinappikastikkeella
n. 6 annosta

1 kg perunoita
1 puntti rucolaa
4 rkl dijonsinappia
2 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoista balsamicoa
mustapippuria
(suolaa)

Tämä käy näin:
Keitä (ja tarvittaessa pilko) perunat. Huuhdo rucola, revi hiukan pienemmiksi paloiksi. Laita kastikkeen ainekset tehokkaaseen monitoimikoneeseen, aja tasaiseksi. Tarkista maku. Yhdistä salaatin ainekset kulhossa, sekoita varovasti nostellen. Anna salaatin maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Molemmat salaatit olivat kaikkien ruokailijoiden mielestä hyviä, ja sopivat grillatuille ribseille hyvin. Näitä kannattaa kokeilla kyllä uusien perunoiden saavuttua, kesän grillailukaudella lisukkeina. Nam.

Ribseistä en tajunnut ottaa kuvaa ystävienkään kameralla ennen kuin ne oli jo syöty. Ihanan grillatun makuisia ne olivat vaikka uunissa valmistettiinkin: marinadi / kastike on siis onnistunut ja uunin käyttäjä tiesi mitä tekee. Kiitokset vielä hyvästä ruoasta ja seurasta!

Ei kommentteja: