Jouluruokien valmistus on nyt siis virallisesti aloitettu! Olemme perinteisesti anopin kanssa tehneet yhdessä karjalanpiirakat jouluksi kahden hengen talkoilla. Karjalanpiirakat kuuluvat -kuten arvata saattaa- täällä ehdottomasti joulu- ja muutenkin juhlapöytään. Joulu ei ole jouu jo pöydässä ei ole piirakoita ;) Ja itsepaistettuja tietenkin!
Eilen oli sopiva päivä piirakanpaistoon, täällä suunnalla oli ainakin niin synkkää ja sateista ettei ulkoilu oikein olisi houkutellut muutenkaan. Piirakanpaisto alkaa jo edellisenä iltana esivalmisteluilla eli sydänpuuron keitolla. Itse paisto-operaation aloitimme yhdeksän maissa aamulla, ja kahteen naiseen ahkeroimme 155 piirakkaa noin neljässä tunnissa. Meillä on tarkka työnjako; minä ajelen (eli kaulin pulikalla) piirakkapohjat, anoppi yhdistelee eli rypyttää ja paistaa ja minä sitten lopuksi voitelen. Minulla on enemmän kokemuksia piirakoiden paistamisesta talkoilla, joten rypytys ei vielä suju kovinkaan näppärästi. Sen sijaan pohjien ajelun isä opetti minulle jo pikkutyttönä, ja se sujuu nykyään melkein silmät suljettuina. Siksipä tämä edellämainittu työnjako lieneekin kehittynyt kuin luonnostaan.
Piirakanpaisto ei oikeasti ole kovin vaikeaa, ehkä hiukan työlästä mutta kun porukalla tekee niin aika kuluu mukavasti (eikä aina ole tarpeen tehdä ihan toista sataa piirakkaa kerralla).
Karjalanpiirakat
n. 40 piirakkaa
piirakansydän
perinteisin ja tutuin sydän on tietysti riisipuuro, perunapiirakat (täytteenä siis muusia) ovat herkullisia tuoreina mutta kuivahtavat ikävän nopeasti
2 dl riisiä
2 dl vettä
1 l maitoa (täysmaidosta tulee parasta)
1 tl suolaa
1 muna
Keitä riisipuuro, huom. piirakoita varten puuro saa jäädä hiukan löysemmäksi, se tiivistyy kuitenkin yön yli levätessään. Kiehauta vesi, lisää riisit ja anna hautua kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja hauduttele miedolla lämmöllä puuro kypsäksi. Tähän menee noin 1½ - 2 tuntia. Mausta suolalla, ota huomioon että puuro saa olla suolaisempaa kuin jos sitä syötäisiin sellaisenaan! Jäähdytä ja säilytä viileässä yön yli. Notkista puuro lisäämällä siihen kananmunia ennen leipomista. Älä missään tapauksessa lisää puuroon maitoa notkistaaksesi sitä seuraavana päivänä, se alkaa kiehua uunissa ja kuohuu yli paiston aikana.
Piirakkataikina
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
4 rkl juoksevaa margariinia (tai sulaa voita)
1 dl vehnäjauhoja
alustamiseen ruis- vehnäjauhoseosta
Sekoita kylmään veteen ruisjauhot, sekoita tasaiseksi esim. puuhaarukalla. Lisää margariini ja vehnäjauhot, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina ruis-vehnäjauhoseoksella jauhotetulle työlaudalle ja alusta kunnes taikina on sileää ja kiinteää eikä tartu enää työlautaan eikä käsiin. Taikinan pitäisi olla kiinteää, muttei liian kovaa. Liian kovaa taikinaa on vaikea kaulita ja täyttää hajottamatta piirakoita. Anna taikinan levähtää hetki (mieluiten ainakin puolesta tunnista tuntiin). Taikinaa ei kannattaisi tässä vaiheessa laittaa jääkaappiin, sillä se kostuu ja valmiit piirakat saattavat tarttua helpommin kiinni työlautaan (varsinkin jos tekee paljon piirakoita kerralla jolloin piirakat joutuvat valmiina odottelemaan paistovuoroaan).
Leivo taikinasta ohuehko tanko ja leikkaa siitä pieniä pallosia. Litistä pallot kiekoiksi (halkaisijaltaan n. 3 cm), jauhota ja pinoa. Näistä "nappuloista" sitten ajellaan eli kaulitaan piirakkapohjat.
Jauhota työlauta ruis- vehnäjauhoseoksella. Ota yksi nappula kerrallaan käsittelyyn: helpointa on aluksi kasata pieni jauhokeko, jonka päälle nappula laitetaan. Tämän jauhokeon päällä kun nappulaa ajelee niin se pyörii ikään kuin itsestään ja pohjasta on helppo saada ohut ja pyöreä. Ajeluun ei välttämättä tarvita pulikkaa eli pualikkaa, tavallinenkin kaulin käy, mutta itse en osaisi sillä kaulita pohjia tasaisen pyöreiksi. Monet käyttävät tähän hommaan myös pastakonetta, mutta minusta se on turhan aikaa vievää; yhden pohjan ajeluun ei kauaa mene pulikallakaan. Jos paistajia on useampia, kannattaa tehdä sarjatyötä siten että yksi tai useampi ajelee eli kaulitsee ja osa sitten rypyttää.
Seuraavaksi levitetään täyte pohjalle. Tätä varten kannattaa varata lasi kylmää vettä, voiveitsi ja ruokalusikka. Kylmässä vedessä voi sitten kastaa lusikkaa ja veistä välillä, jotta puuro ei tartu niihin kiinni. Nosta noin ruokalusikallinen täytettä piirakkapohjalle, levitä veitsellä tasaiseksi kuten alla olevassa kuvassa näkyy. Älä laita puuroa liikaa, se kuohuu muuten helposti ”yli” ja piirakat eivät pysy koossa.
Seuraavaksi käännetään laidat keskelle ja rypytetään. Jokaisella on rypyttämiseen oma tekniikkansa, minusta helpointa on aloittaa keskeltä ja edetä ylöspäin. Laita peukalo ja etusormi yhteen niin että peukalo hiukan "tukee" etusormea. Rypytä sitten piirakka keskeltä ylöspäin etusormilla painellen: painele siis reunaa rypyttäen kiinni puuroon. Käännä piirakka ympäri ja rypytä toinen puoli samaan tapaan. Tätä on hiukan hankalaa selittää kuvailevasti ;) mutta rypytä siis molemmilta "pitkiltä sivuilta" yhtä aikaa.
Paista valmiit piirakat noin 275-300 -asteisessa uunissa (leivinuuni on tietysti paras) jauhotetulla pellillä (tai sähköuunissa leivinpaperin päällä) noin 7-12 minuuttia uunin lämpötilasta riippuen. Edit. kiertoilmauunissa tulee yllättävän hyvä paistotulos. Kun piirakat ovat saaneet kauniin värin, ne voi ottaa pois uunista.
Voitele hiukan jäähtyneet piirakat. Voitelussakin lienee yhtä monta koulukuntaa kuin on paistajaakin, meillä piirakat voidellaan aina voi-vesiseoksella, joka on maustettu suolalla. Mittaa korkealaitaiseen pannuun tai kasariin n. ½ dl vettä, lisää noin 1 tl suolaa ja kiehauta. Ota levy pois päältä ja lisää noin 50-75 g voita. Sekoita varovasti kunnes voi on sulanut. Voitele piirakat; helpoin tapa on ottaa pihdeillä kiinni piirakasta ja upottaa se nopeasti seokseen.
Piirakat maistuvat ylivoimaisesti parhailta kuumina ja juuri voideltuina!
Jos teet kerralla enemmän piirakoita, voit pakastaa ne joko raakana tai voideltuina. Jos pakastat voideltuina, jäähdytä piirakat ja pakasta ne astiassa tai pusseissa. Piirakoiden väliin kannattaa laittaa suikale voipaperia, näin ne saa helpommin toisistaan irti sulatusvaiheessa.
8 kommenttia:
Uih, näyttävät yhtä hyviltä kuin mummon tekemät! Mummon piirakkapuuroon tulee myös munia, oletteko kokeilleet koskaan?
Itsekin olen piirakoita tehnyt, mutta oikeanlainen rypytystulos on vielä hakusessa. Mutta maku on kohillaan :-)
Kuinka tasaisia ja kauniita piirakoita, varmasti hyviä! Kysyisin kuitenkin aloittelijana, että kuinkakohan monta munaa tuollaiseen puuromäärään pitäisi laittaa?
155 karjalanpiirakkaa! Taivaallista!
Miten muuten nuo piirakat ois parasta sulattaa? Sen voitelun voi ilmeisesti hoitaa myös pakastuksen ja sulatuksen jälkeen..?
Jännä, että joillakin joulupöytään kuuluu ehdottomasti karjalanpiirakat, joillakin maksalaatikko tai makaronilaatikko ja joillakin lihapullat. Meillä ei lapsuudenkodissa ollut mitään tuollaisia "erikoisuuksia". Ne perinteiset kinkut, laatikot ja rosollit vain.
Kulinaariguru, ei se minullakaan ole hallussa tuo rypytys...
Munia tulee laitettua jäähtyneeseen puuroon kyllä aina, saa paremmin notkistumaan täytteen.
Anonyymi, anopilla on tuo rypytystaito hyppysissä tosiaan! Puuroon voi laittaa munia vähän "kokeillen" yksi kerrallaan. Veikkaan että tuohon ohjeen määrään yksikin muna riittäisi. Sitten kun puuro on jokseenkin levitettävää niin koostumus on sopiva.
Matleena, piirakat lienee helpointa sulattaa uunissa(tai niin meillä useimmiten tehdään), ja tosiaan ne voi voidella vasta ihan viimeiseksi.
Joulu ei kyllä tule ilman piirakoita ;)
Jännä on tosiaan lueskella erilaisista jouluruokaperinteistä, joka perheelläkin on jollain lailla omansa, ja se lapsuuden joulupöytä on monesti se "ainoa oikea".
Tätä luki kuin parastakin jännitysnäytelmää. Kiitos kivasta jutusta, vaikka en taida tätä kokeillakaan itse. Muuten meillä syödäänkin joka viikonloppu Puolenkilon keittiön testaamia herkkuja!
Katriina, kiitos kommentista!
On hauska kuulla että täällä käydään vierailemassa ja reseptit kelpaavat jopa kokeiluunkin!
Päivityksiä on nyt tippunut hiukan hitaampaan tahtiin kun työ tahtoo tosiaan haitata harrastustoimintaa...
Kiitos havainnollisesta piirakkaohjeesta! Herkullisen näköisiä! Tein eilen piirakoita tällä ohjeella ja hyviä tuli. Ulkomuoto tosin ei ole kovin kummoinen. Jäin pohtimaan, että minkä kokoisia sulla on noi kaulitut piirakkapohjat? Mä kaulitsin ne mahdollisimman ohuiksi ja meinas tulla jättipiirakoita! Pohjat oil ehkä n. 15...20cm halkaisijaltaan. Pohjista tuli myös niin ohuita, että ne repeili rypytettäessä.
Mutta maku on onneksi munkin piirakoissa kohdallaan :-)
nappi, pohjien kauliminen on oikeastaan sellainen homma että siihen oppii tekemällä. Taikinatkin on joka kerran erilaisia... mutta tosiaan nuo nappulat mistä pohjia alkaa kaulia kannattaa jättää aika pieniksi, ettei tule ihan jättimäisiä piirakoita ;)
Lähetä kommentti