3. kesäkuuta 2007

keisarin uudet vaatteet

Kesäreseptisarjamme grillausta ilman grilliä jatkuu... Tällä kertaa käsittelyssä perinteinen caesar -salaatti, joka sai uusia muotoja kastikkeesta ja kanasta. Ensimmäinen kokeilummehan päätyi vähän turhankin aromikkaaseen kastikkeeseen, ja tuolloin jo harkitsin kastikkeen laimentamista esim. fraichella.
Kesäinen keli tuntuu jotenkin vaativan kesäisen oloisia ruokia, ja siksipä aloin metsästää uutta reseptiä caesar-kastikkeelle. Lopullinen versio on oikeastaan oma sovellus sitä sun tätä, vahvimmin tähän koko lopputulokseen vaikutti kuitenkin Tina, jonka caesar -reseptistä sain idean tähän kokonaisuuteen. Myös grillikana on Tinan ideoita, sitä olemme tehneet aiemmin pehmeän tomaatti-mozzarellasalaatin kanssa.

Kesäinen kanakeisari
2 annosta (pääruokana)

4 broilerin rintafilettä (käytimme ohuita filepihvejä)
1 pkt pekonia

½ ruukkua roomansalaattia
½ ruukkua viinisuolaheinää
parmesania lastuiksi vuoltuna

3 viipaletta ruistoastia
3 valkosipulinkynttä
suolaa
yrttejä
oliiviöljyä

1 kananmunankeltuainen
2 tl dijonsinappia
4 anjovisfilettä
2 valkosipulinkynttä
pari tippaa worcestershirekastiketta
loraus sitruunamehua
½ dl parmesania raastettuna
oliiviöljyä
1 ½ dl kevyttä fraichea


Tee ensin krutongit valmiiksi: leikkaa toast-viipaleista kantit pois, kuutioi sitten sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Laita pellille, mausta suolalla ja yrteillä, laita sekaan kuoritut ja litistetyt valkosipulinkynnet. Suihkauta tai lorauta päälle vähän oliiviöljyä. Paahda 225 -asteisessa uunissa n. 5 minuuttia tai kunnes kuutiot ovat saaneet sopivasti väriä. Nosta jäähtymään.

Leikkaa broilerfileet pitkittäin kahtia. Mausta suolalla ja pippurilla. Kääräise pekoniviipale jokaisen kanapalan ympärille. Grillaa uunissa 275 -asteessa grillivastuksen alla n. 15 minuuttia, tai kunnes kana on kypsää. Kanat voit tietysti grillata myös aidossa grillissä!

Kun kanat grillautuvat, tee kastike (kastikkeen voit tehdä myös reilusti etukäteen maustumaan). Laita keltuainen, sinappi, valkosipuli, anjovikset, worcestershirekastike ja sitruunamehu tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää parmesanraaste ja aja sekaisin. Lisää oliiviöljy vähitellen, aja aina edellinen satsi sekaisin ennen uuden lisäämistä (voit tehdä koko kastikkeen myös sähkövatkaimella). Kun tahna on valmis, sekoita siihen maun mukaan fraichea, meillä meni n 1 ½ dl kevyttä 15% fraichea. Näin kastikkeesta tuli sopivan maukas ja ihanan pehmeä. Nosta kastike jääkaappiin maustumaan hetkeksi.

Huuhtele salaatti ja viinisuolaheinä, kuivata pyykeen tai talouspaperin päällä. Revi sopiviksi paloiksi kulhoon. Sekoita kastiketta salaatinlehtiin vähän kerrassaan, kahdelle hengelle riittänee n. 3 tl kastiketta (salaatin ei ole tarkoitus uida kastikkeessa). Nostele lautasille annoksiksi. Ota kanat uunista, leikkaa paloiksi vinottain ja nostele salaatin päälle. Lisää vielä krutonkeja ja vuole parmesanista lastuja vaikka kuorimaveitsellä.

Kastiketta voi jokainen ruokailija lisätä lautasella makunsa mukaan. Uusi versio oli meistä molemmista erittäin onnistunut Keisarisalaatti. Ja tällä kertaa kastike osui nappiin, sopi ainakin meidän makuhermoillemme kuin nenä päähän. Jopa Parempi Puolisko, joka ei todellakaan ole anjoviksen ystävä (oletteko muuten huomanneet miten meillä ei lainkaan ole tehty esim. Janssonin kiusausta? ... niinpä), piti tästä kastikkeesta tässä kokonaisuudessa. Tällä reseptillä uskalletaan meillä mennä uudelleenkin.

Juomaksi sopii erinomaisesti valkoviini, ainakin argentiinalainen La Consulta Chardonnay oli oikein hyvää. Viini speksit löytyvät jo hyvän aikaa postatusta perjantaipullolistasta. Tämä valkkari on kyllä yksi niistä "varmoista" jos haluaa hyvää ja edullista Chardonnayta eikä seikkailla uusien kokeilujen kanssa ;)

Ei kommentteja: